jp morgan shutter
Bank

Ártatlan poénnak indult, sokba kerülhetnek a nagybank vezérének szavai

Portfolio
Jamie Dimon, a JP Morgan bankvezére meglehetősen biztos lehet a dolgában Kínában, ha a Kínai Kommunista Párttal kapcsolatos vicceket is megenged magának. Csakhogy Kínáról lehet tudni, hogy nem veszi olyan könnyedén ezeket a vicceket, a Wall Street-i bankok közül pedig a JP Morgan rendelkezik az egyik legnagyobb kitettséggel az országban.

A Bloomberg számolt be arról, hogy a JP Morgan vezére, Jamie Dimon a minap a Boston College Chief Executives Clubján sütött el egy ártatlan poént:

A Kínai Kommunista Párt most ünnepli a 100. évfordulóját, ahogy a JP Morgan is. Fogadok, hogy mi tovább bírjuk majd.

A lap szerint a nagybank vezére most lehet, hogy kissé aggódik azon, mit szól a fenti kijelentéséhez a kínai vezetőség, akik egyébként mindeddig még szó nélkül hagyták a tréfát. Az ügy már csak azért is kényes, mivel a JP Morgannek közel 20 milliárd dollárnyi kitettsége van Kínában és a bank további terjeszkedési tervekkel rendelkezik, így nagyon fontos, hogy meglegyen a jó kapcsolat a kínai vezetőséggel. Márpedig a kommunista párt köztudottan érzékenyen reagál minden olyan kijelentésre, amely legitimitását csak kis mértékben is megkérdőjelezi.

Vélhetően a JP Morgan is rájött arra, hogy Dimon tréfája kapcsolatromboló lehet, ugyanis az ügyhöz közel álló források szerint a bank kormányzati kapcsolatokért felelős csapata belső egyeztetést folytatott a kínai irodával az esetről. A lapnak nyilatkozó forrás szerint ugyanakkor Dimon nem a kínai párt kritikájának szánta a tréfát, hanem a JP Morgan hosszú távú kínai jelenlétére kívánt utalni ezzel.

Az amerikai nagybankok közül a JP Morgan rendelkezik Kínában a Citigroup után a legnagyobb kitettséggel, sőt, ez volt az első Wall Street-i bank, amely 100%-os tulajdonosi jogokat kapott értékpapír-üzletágának kínai irányítására amellett, hogy bejelentették, a kínai kereskedelmi bank vagyonkezelői üzletágába mintegy 410 millió dollárt fektetnek.   

Címlapkép: Shutterstock

omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon
talib-harcos-afganisztan-kabul

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
hitelszerződés jelzáloghitel bank bubor kamat