gazdag milliárdos milliomos vagyon pénz getty stock
Bank

Kulisszatitkok a magyar gazdagok befektetéseiről – Nem is gondolnád, mennyi eurót tartanak

Portfolio
Érdekes kulisszatitkokat árult el a magyar gazdagok befektetéseiről Dócs János, a CIB Private Banking igazgatója a Portfolio Private Investor Day 2021 rendezvényén. A szakember elárulta, hogy a privátbanki ügyfelek sokkal több részvényt tartanak, mint egy átlagos magyar befektető, nem kevés a devizális kitettségük és eddig se a MÁP+ volt a legdominánsabb lakossági állampapír a portfólióikban.  

Dócs János, a CIB Private Banking igazgatója előadásában a vagyonosabb magyarok befektetési szokásait emelte ki, hozott pár érdekes kulisszatitkot:

  • Magyarországon a vagyonos ügyfeleknek azokat a privátbanki ügyfeleket tekintik, akik 60-80 millió forint feletti befektetési állománnyal bírnak.
  • Érdemes két ügyfélkategóriát megkülönböztetni: vannak a vagyont tovább gyarapítani szándékozó ügyfelek, akik hajlandóak kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében. Vannak a vagyon megőrzését célzó befektetők. A két ügyfélkör eltérő megközelítést kíván, a stratégia azonban mindkét csoportnál közös: a diverzifikáció.
  • A privátbanki befektetések meghozatala előtt azt is fontos tisztázni, hogy devizális tekintetben hogyan gondolkodnak az ügyfelek. Általánosságban egy vagyonos portfólióban 30-40% környéki devizaarányt lehet látni, ez nyilván a vagyon méretétől is függ.  Ennek mintegy 65%-át szokta adni az euró, a fennmaradó 35% dollár, svájci frank vagy angol font. A devizális befektetésekben nem látnak nagy változást, az elmúlt években nagyjából hasonló arányok voltak megfigyelhetőek és a jövőben sem vár ebben lényegesebb változást.
  • Az eszközosztályok szintjén nincs nagy meglepetés: a likvid elemként tartott állományok nagyjából 15% körüli súlyt képviselnek egy portfólión belül ma a gazdagabb magyarok befektetései között. Markáns elem az állampapír és a kötvények. Kötvényeken belül általában diverzifikáltabb spektrumot tartanak, a magyar állampapírok aránya 33-35%-ot tesznek ki. Volt azonban idő, amikor a magyar állampapírok aránya elérte a 45%-ot is. Kiemelte, hogy a lakossági állampapírok között nagyobb súlyt képviselnek jelenleg az inflációkövető állampapírok, és eddig is inkább ez volt a jellemzőbb, tehát nem beszélhetünk a MÁP+ dominanciájáról.
  • Látványos és nagy különbség van azonban a részvénykitettség esetében egy privátbanki és más portfólió között. Ez lehet az oka annak is, hogy a vagyonosak portfóliói igen szép teljesítményeket értek el, mivel jellemzően 15-20% körüli részvénykitettséggel bírnak. Beszédes adat, hogy ez 10% körüli szintről nőtt fel erre a szintre az utóbbi években.
  • A befektetési alapok, alternatív befektetések súlya is igen magas, 30% körüli, ezeket nagyon szeretik az ügyfelek, mivel szélesebb diverzifikációra adnak lehetőséget. Az alternatív befektetések kapcsán kiemelte a szakember, hogy ezek képesek színesíteni a portfóliót és egyben teríteni is a kockázatot.
  • Egyre nagyobb a szerepük a tematikus befektetések, ESG-befektetéseknek, az elmúlt másfél évben megduplázódott ezeknek a súlya a privátbanki portfóliókon belül.
  • Új trendként emelte ki a kriptoeszközöket, de ezek jóval kisebb súllyal szerepelnek a portfóliókban. Ezeket általában nem a bankokon keresztül veszik meg a befektetők. Elsősorban ETF-eken keresztül igyekeznek a kriptoeszközökbe beszállni a privátbanki ügyfelek.
  • A direkt részvényekben azonban kisebb a privátbanki ügyfelek kitettsége.

Címlapkép: Getty Images

forint készpénz bankjegy
omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
hitelszerződés jelzáloghitel bank bubor kamat