Előfizetői tartalom

Vége a magyar hitelkánaánnak, megérkeztek a viharfelhők

Portfolio
Általános lassulást mutatott a magyar hitelpiac októberben. Mivel a banki hitelkamatok csak novemberben indultak meredek emelkedésnek, ez még nem a kamatemelkedéssel, inkább a szezonalitással magyarázható, így a következő hónapok hozhatják el az erőteljesebb lassulást. Ha alig láthatóan is, de a betéti kamatok is megmozdultak, a személyi kölcsönök viszont még jól tartják magukat. Mivel a lakossági hitelek 5%-a és a vállalati hitelek 2%-a maradt csak a törlesztési moratóriumban, a továbbiakban ez már jóval kisebb mértékben torzítja a hitelstatisztikákat.

Közzétette csütörtökön az MNB a magyar bankszektor hitel- és betéti statisztikáit. Ami a lakossági hiteleket illeti,

  • a lakáshitelek új kihelyezése októberben 32%-kal, idén eddig 40%-kal múlta felül az egy évvel korábbit,
  • a személyi kölcsönök új szerződéses összege októberben 58%-os, idén eddig 36%-os emelkedést mutatott,
  • a babaváró hitelek viszont októberben 16%-kal, idén eddig 10%-kal alulmúlták egy évvel korábbi önmagukat,
  • a teljes háztartási hitelkihelyezés 221 milliárd forint volt, ami októberben 18%-os növekedés jelez, az év eddig eltelt részében kihelyezett 2231 milliárd forint pedig 20%-kal több az egy évvel korábbinál.

Ahogy a fenti ábrán is látszik, az előző hónapokhoz képest veszített dinamikájából a magyar lakossági hitelpiac. Pedig október 4-ével indult el az MNB legfeljebb 2,5%-os, új lakásra 70 millió forintig felvehető kölcsönöket nyújtó Zöld Otthon Programja és ennek részeként a 0%-os kamattámogatott zöld CSOK-hitel, de láthatóan ez még nem éreztette érdemben a hatását az új szerződéseken. A személyi kölcsönök piacára viszont jótékonyan hathatott, hogy az újabb járványhullám ellenére nem esett vissza a fogyasztás. A babaváró hitel kihelyezésének visszaesése a kezdeti lendület alábbhagyásának tudható be.

A zöld hitelek mellett a legfeljebb 3%-os kamatozású, 6 millió forintig elérhető kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön az idei év másik nagy lakossági hitelújdonsága, a bankok azonban ezt láthatóan kevésbé szeretik a kis (5-6 millió közötti) átlagösszeghez képest nagy adminisztrációs igénye és költségvonzatai miatt. Február 1-je óta az MNB adatai szerint a lakáshitelek 8,3%-a, 85 milliárd forint ment felújítási vagy korszerűsítési célra, de ennek is csak egy részhalmazát jelenti a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön.

Miről szól még ez a cikk?

  • Lendületvesztés a lakáshiteleknél
  • Mozgolódás a bankbetéteknél
  • Lelassult a céges hitelpiac

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés