Előfizetői tartalom

Itt a fegyver, amivel a világ jegybankjai odavágnának a kriptopénzeknek és a szegénységnek is - mutatjuk, hol tartanak

A koronavírus-járvány digitalizációs kihívásai, és az egyre bővülő, de alulszabályozott kriptopiac felpörgették a digitális jegybankpénz bevezetésére irányuló projekteket. A jegybank által kibocsátott virtuális fizetőeszköz hasonló blokklánc-alapú rendszerre lenne felhúzva, mint a legnépszerűbb kriptopénzek, de a velük szemben stabilitást is ígérne. A jegybankok egyelőre láthatólag nem szeretnék felforgatni a kereskedelmi bankok működését a digitális jegybankpénzzel, mely akár a kereskedelmi bankok által teremtett számlapénz versenytársa is lehetne. A digitális jegybankpénz bevezetésében így azok az országok járnak az élen, ahol a hagyományos bankrendszer fejletlen és a kereskedelmi banki szolgáltatások nem bizonyultak elég inkluzívnak. Összegyűjtöttük, hogy mely országok jutottak eddig a legtovább a digitális jegybankpénz bevezetésében, valamint, hogy milyen érvek szólnak ellene és mellette.

Mi is az a CBDC vagy digitális jegybankpénz? A digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency – CBDC) egy jegybank által kibocsátott, dematerializált, digitális fizetőeszköz. Jelenleg a digitális fizetőeszközök kibocsátói a kereskedelmi bankok, a jegybank által közvetlenül kibocsátott pénzzel csak fizikai formában találkozhatunk. A digitális jegybankpénzért a jegybank...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés