Előfizetői tartalom

A demokratikus szervezetek blokkláncon futó utópiája vagy veszélyes pénznyelő?

Újabb kriptovilágból érkező, blokklánc alapú modell tesz szert egyre nagyobb népszerűségre az internetezők körében. Az új szervezetirányítási és befektetési modell lényege, hogy nélkülözi a központi hierachiát. A döntéseket a részvevők közösen hozzák, a működést és az ahhoz szükséges pénzügyi tranzakciókat pedig okosszerződések szabályozzák. A legtöbb kriptopénz mögött is ilyen szervezetek állnak, de számos egyéb alkalmazási területe létezik. A modell segítségével rövid idő alatt hatalmas vagyonokat lehet összegyűjteni, szinte bármilyen célból. A rendszernek azonban számos gyenge pontja akad, amit a csalók könnyen kihasználhatnak. Felmerül a kérdés, hogy DAO-nak nevezett modell a demokratizált szervezetek és befektetések ideáját valósítja-e meg, vagy csupán értelmetlen célokra, óriási tőkét felhalmozó, instabil pénznyelőkről van szó.

Mi az a DAO? A DAO mozaikszó a decentralized autonomous organization rövidítése, amely magyarul decentralizált autonóm szervezetet jelent. A DAO-k olyan szervezetek, amelyek a hagyományos irányítási struktúrák nélkül működnek, a létrehozóik pedig úgy alkották meg őket, hogy az egyszemélyes döntéshozatal helyett - még a méret jelentős növekedésével együtt is - a többség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés