kertifestés
Bank

Megtudtuk: 88 ezer magyar család igényelte egy év alatt a lakásfelújítási támogatást

Portfolio
Fennállása első egy évében csaknem 88 ezer otthonfelújítási támogatás iránti igény érkezett a Magyar Államkincstárhoz, a folyósított támogatások összege 2021. december 31-ig meghaladta a 128 milliárd forintot – közölte a Portfolio megkeresésére a Családokért Felelős Parlamenti Államtitkár sajtóosztálya.

2021. január 1-je óta akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakásukat. A Portfolio számos alkalommal foglalkozott már a támogatással, ebben a cikkünkben foglaltuk össze a feltételeket.

Az egyéves évforduló kapcsán kerestük meg a kormányt, kérdéseink egy részére a Családokért Felelős Parlamenti Államtitkár sajtóosztálya válaszolt. Ez alapján

  • a 2021-es naptári évben csaknem 88 ezer otthonfelújítási támogatás iránti igény érkezett a Magyar Államkincstárhoz,
  • a folyósított támogatások összege 2021. december 31-ig meghaladta a 128 milliárd forintot,
  • a beérkezett kérelmek elutasítása esetén a leggyakoribb ok a köztartozás fennállása, illetve az ingatlan jogi helyzetének valamilyen rendezetlensége,
  • a kérelmek 42%-át hiánypótoltatta a Kincstár a nyilatkozatok hiánya, a nem megfelelően kitöltött kérelem, a pontatlanul kitöltött számlaösszesítő, illetve vállalkozói szerződés, avagy a különféle dokumentumok - így például a lakcímkártyák, számlák - másolatának hiánya miatt.

Mivel a támogatást a beruházás elvégeztével, az utólag benyújtott számlák alapján ítéli meg a Magyar Államkincstár, ezért tavaly február 1-je óta a beruházás költségeinek és a támogatásnak a megelőlegezésére kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön is elérhető. A 6 millió forint erejéig 3%-os kamatozás mellett felvehető hitel tehát lassan egy éve érhető el a bankoknál, az ezzel kapcsolatos statiszitkai kérdéseinkre azonban ezúttal nem válaszoltak. Az MNB decemberi Pénzügyi stabilitási jelentéséből annyit lehet tudni, hogy az új lakáshiteleken belül emelkedett a felújítási céllal felvett hitelek aránya, köszönhetően az otthonfelújítási támogatás mellett igényelhető kedvezményes hitelnek, amelyből szeptemberig 39 milliárd forint értékben szerződtek a bankok, becslésünk szerint ez mára 50-60 milliárd forintra emelkedhetett.

felújításitámogatáshitel

A kormány mostani válaszaiból arra lehet következtetni, hogy az otthonfelújítási támogatás iránti igények 2021 második felében futottak fel igazán, ugyanis korábbi cikkünk szerint

2021. augusztus 9-éig még csak 26 ezer igénylésnél, illetve 23 milliárd forintnyi megítélt összegnél járt a támogatás, ez nőtt meg év végére 88 ezerre, illetve 128 milliárd forintra.

A növekedés nem véletlen: az otthonfelújítási támogatás iránti kérelem csak a beruházások elvégeztével nyújtható be (az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül), ami időt igényel. A kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön ezzel szemben már a beruházások megkezdése előtt felvehető, és mivel a költségek és a támogatás megelőlegezésére szolgál, a felfutása meredekebb lehetett a támogatáséhoz képest. Persze az igénylők egy része vesz csak fel hitelt, így a hitelek teljes összege kisebb, a már folyósított támogatásokénak legfeljebb a fele lehet a fenti számok alapján. Az MNB adatai szerint a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön február 1-jei indulásától 2021 november végéig összesen 90,4 milliárd forintnyi felújítási lakáshitelhitelre szerződtek a háztartások, de ebben a nem kamattámogatott, piaci hitelek is benne vannak (amelyek például a gyermeket nem nevelők számára is elérhetők).

Az otthonfelújítási támogatás összege

  • maximum 3 millió forint,
  • a számlákkal igazolt felújítási költségek legfeljebb 50%-a (vagyis 6 milliós összeköltség esetében maximalizálható),
  • fele-fele arányban anyagköltségre, illetve munkadíjra vehető igénybe,

Nem a benyújtott számlák összegére, hanem a támogatásra vonatkozik az 50-50%-os szabály, vagyis mindkét költségtípusnak el kell érnie akkora összeget, hogy belőle a teljes megcélzott támogatási összeg 50%-a kijöjjön. Ez jellemzően azt jelenti, hogy a teljes számlaösszeg 25%-át mind az anyagköltségnek, mind a munkadíjnak el kell érnie ahhoz, hogy a teljes számlaösszeg felét támogatásként elnyerje az igénylő. Minderről kalkulátor is elérhető. Ez a kritérium nem vonatkozik az egyes részmunkákra, csak a teljes számlaösszegre, így például beadható olyan tevékenységről is számla, amelyhez nem tartozik munkadíj vagy vállalkozói szerződés.

JELEN HELYZET ALAPJÁN AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS 2022. DECEMBER 31-ÉIG IGÉNYELHETŐ.

Novák Katalin akkori családügyi miniszter 2020 decemberében a Portfolio-nak adott interjújában a hosszabbításra vonatkozó kérdésünkre így válaszolt:

Nagyon bízom benne, hogy mi leszünk azok, akik a hosszabbításról döntenek majd 2022 második felében.

Címlapkép: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
pandémia ügyféltér bezárás