Portfolio signature

Most érdemes lecsapni ezekre a lakáshitelekre, mert még durvább kamatok jönnek

Palkó István
Idén még nem emelt kamatot az MNB, de a bankok csúszásban vannak a jegybankhoz képest, vagyis a lakáshitelek kamata még nem követte le a jegybanki és a bankközi kamatok emelkedését. És akkor az inflációs mutatók legújabb elszállása alapján valószínűsíthető újabb emelésekről még nem is beszéltünk. Érdemes tehát előre hoznia a tervbe vett lakáshitel-felvételt annak, aki nem jogosult a fixen alacsony kamatozású CSOK-hitelre vagy a Zöld Otthon Programra. Hogy mely bankot válasszuk, abban ez a cikkünk segít, egyedi hitelkalkulációhoz pedig a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Ismét 4,0%-os irányadó kamatot határozott meg ezen a héten az MNB, ezzel már két hete nem változtatott a jegybank, de így is 3,4 százalékponttal magasabb az irányadó kamat, mint egy évvel ezelőtt. A monetáris szigorítások nyomán megemelkedtek a bankközi kamatok is: az új lakáshitelek szempontjából érdekes 5 éves BIRS 3,6 százalékponttal, a 10 éves BIRS pedig 2,9 százalékponttal emelkedett meg egy év alatt, így előbbi már 5,0%-on, utóbbi 4,7%-on áll.

Ezek a kamatszintek minimum 6 és 7 százalék közötti lakáshitelkamatokat jeleznek előre, ehhez képest a legjobb elérhető lakáshitel-ajánlatok még 5 százalék környékén tartózkodnak, vagyis a bankok csúszásban vannak: újabb lakáshitel-kamatemelések várhatók.

Jól látható ez a kamatfelárakon: az átlagos januári 5 éves BIRS-hez képest mindössze 0,10 százalékpontos, a 10 éveshez képest pedig 0,67 százalékpontos THM-alapú felárat mutatnak a friss banki ajánlatok (a top5 lakáshitel átlagát néztük) 10 milliós összeg, 20 éves futamidő és 300 ezer forintos nettó jövedelem mellett. Magasabb jövedelem és hitelösszeg mellett még szűkebbek az átlagos banki marzsok. Egyik említett érték sem fenntartható: a kamatemelések előtt 1,5-2 százalékpontos felárakat alkalmaztak a bankok.

Miről szól még ez a cikk?

  • Mi történt a változó kamatozású lakáshitelekkel?
  • Melyik bank kínálja a legkedvezőbb lakáshitelt?
  • Hol mennyi a THM, a törlesztőrészlet és a visszafizetendő összeg?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések