Előfizetői tartalom

Fordulat a lakáshiteleknél: példátlan, ami a törlesztőrészletekkel történik ezekben a hetekben

Palkó István
Meghatározó MNB-döntésre került sor ma, így lényegében kiderült, mennyivel nő meg a törlesztőrészlet a kamatfordulóhoz érkező változó kamatozású hiteleknél februárban. Pontosabban csak nőne meg, ugyanis a kormány által bevezetett kamatstop közel a felére csökkenti a mélypont óta bekövetkezett kamatemelkedések hatását a jelzáloghiteleknél. Az intézkedés számításaink szerint havi 11-14 ezer forintot hagy az adósok zsebében egy 10 millió forintos lakáshitel-tartozás esetében. A ma érvényes kamatokon bemutatjuk, hogy működik a gyakorlatban a kamatstop a bevezetés utáni hetekben.

Két fő hatás érvényesül manapság a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek törlesztőrészletében: egyrészt az MNB infláció elleni küzdelme miatt emelkedő kamatkörnyezet, másrészt a kormány ennek gátat szabó, karácsony előtt bejelentett kamatstop intézkedése, amelynek részleteit legutóbb itt foglaltuk össze. Ami az MNB-t illeti, idén még nem emelt az egyhetes...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái