Előfizetői tartalom

A kriptovilágot is meghódítaná a kisboltok megmentője

Kisvállalkozók tömegeinek régi fájdalmán enyhített a fintech, amely azóta a fizetési ökoszisztéma szinte minden szegmensébe betette a lábát. A Square egy egyszerű, okostelefonhoz csatlakoztatható kártyaolvasóval, és kiszámítható árazással szabadította meg a kereskedőket az egekbe emelt szolgáltatói díjaktól, később pedig tovább bővítette a kínálatát a banki szolgáltatásoktól kezdve egészen a BNPL-termékekig. Jack Dorsey alapító az utóbbi időben élénk érdeklődést mutat a kriptopénzek iránt is, amely egy újabb fordulatot jelent a vállalat életében. Mutatjuk, hogy segít kisvállalkozások tömegeinek a Square - új nevén Block -  és milyen kriptós megoldással rukkolnak majd elő a közeljövőben.

Üvegfújásból milliárdos üzlet

A Square 2009-ben kezdte meg a működését, és az első termékük egy okostelefonhoz csatlakoztatható kártyaolvasó volt, amelyet később még több fizetésfeldolgozó hardver, illetve szoftvertermék követett. Az elsődleges termék technológiai értelemben (mobilos kis leolvasóval is bevezethették a kártyás fizetést) és üzleti értelemben (egyetlen díj sok oldalas bonyolult díjstruktúrák helyett) is nagy újításnak számított, amit később fizetésfeldolgozási és üzleti menedzsment eszközök komplett ökoszisztémája követett.

A céget két vállalkozó barát a Twitter-társalapító Jack Dorsey és az üvegműves Jim McKelvey alapították, azzal az elképzeléssel, hogy egy olyan egységes szolgáltatást hoznak létre, amely egy fedél alá tereli az összes kereskedői szolgáltatás. Dorsey meglátta a lehetőséget a POS fizetési szektor elmaradottságában, amelyet lassú, elavult eszközök domináltak magas költségeket generálva a kkv-nak, akik ugyanakkor kénytelenek voltak ezeket a megoldásokat használni.

Az inspirációt az adta, hogy egy alkalommal McKelvey nem tudta eladni a 3000 dolláros üvegcsapját, mert az egyik ügyfele American Express kártyával szeretett volna fizetni. Az üzletember így elesett a vételtől, de az eset nem hagyta nyugodni, és ötletelésbe kezdett Dorsey-val, aki hamarosan előállt egy egyszerű és elegáns megoldással, amelyre később a többmilliárdos üzlet is épült.

Mire képes a Square, új nevén Block?

  • Mi inspirálta az alapító, Jack Dorsey-t?
  • Csökkenő részvényárfolyam
  • A névváltoztatás háttere
  • Gigafelvásárlás
  • A Square, mint bank
  • Széles kereskedelmi eszköztár

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés