FONTOS Óraátállítás 2024: kezdődik a nyári időszámítás
 
Előfizetői tartalom

Itt van minden idők egyik legnagyobb zuhanása az OTP-nél – Miért büntetik a bankot?

A tegnapi BÉT Legek gálán Csányi Sándor már beszélt arról, hogyan érintheti a bankcsoportot az orosz-ukrán konfliktus, ma az OTP kiegészítve, megismételte azokat a gondolatokat, kiemelve, hogy ha az egész ukrán bankot elveszítené a bankcsoport, vagyis az elméleti legrosszabb forgatókönyv valósulna meg, az sem jelentene drámai tőkehelyzet-problémát. Az OTP árfolyama ma mégis akkorát esett, amekkoránál nagyobbra az OTP történetében csak háromszor volt példa, a befektetők mindent adnak, amin rajta van az ukrán és az orosz címke, az OTP-n pedig mindkettő rajta van.

Extrém esés

Egészen elképesztő eséssel indult ma a nap a magyar tőzsdén, a messze a legfontosabb magyar részvény, az OTP zuhanórepüléssel indított, és a 15 százalék körüli nyitás után gyorsan közel 21 százalék mínuszba ugrott az árfolyam, 2020 decemberi szintre esve.

otp

Hogy érzékeltessük, hogy ez mennyire extrém esemény, megnéztük, hogy a múltban mekkorák voltak a legnagyobb napon belüli esések. A ma reggeli 20,7 százaléknál az OTP történetében csak 3 nagyobb zuhanást láthattunk, 1997-ben és 1998-ban

Sokak emlékeiben még mindig úgy él, hogy a magyar tőzsde azonnali részvénypiacán még mindig vannak úgynevezett hard limitek, vagyis, hogy napon belül 15-20 százaléknál nem emelkedhet vagy eshet nagyobbat egy részvény árfolyama. 2019 decemberében azonban új szabályok léptek életbe a BÉT-en, többek között megszűnt a napi ajánlattételi limit, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a külföldi tőzsdék többségéhez hasonlóan a magyar tőzsdén is korlátozás nélküli lehet a részvényárfolyamok napon belüli emelkedése vagy esése. A hard limitek helyett viszont vannak ársávok, dinamikus és statikus. A dinamikus ársávot akkor kell figyelembe venni, ha hirtelen nagy árfolyamelmozdulás következne be, a statikus ársávot pedig akkor, ha az előző aukción kialakult árhoz képest az árfolyamelmozdulás egy bizonyos mértéket (6-8-10 százalékot) érne el, ebben az esetben egy 3 perces volatilitási aukció következik, ami után tovább indul a kereskedés.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés