Előfizetői tartalom

Kölcsönök háború idején: súlyos összegeket buktak a hitelfelvevők, és csak ezután jön a java

Portfolio
Fordulat történt év elején a személyi kölcsönöknél: a lakáshitelek után ezeknél is megindult a drágulás a kamatkörnyezet emelkedése hatására. A kisebb összegű kölcsönöknél több mint 2 százalékpontos, a nagyobb összegűeknél több mint 1 százalékpontos emelkedést látunk azóta. A teljes visszafizetendő összegben mindez már több tízezer forintos emelkedést jelent. Több banki forrásunk is tart a fogyasztás idei lefékeződésétől, ami negatívan hathat erre a hitelpiaci szegmensre, ugyanakkor óvatossá teheti a piacvesztéstől tartó bankokat a túl gyors kamatemelésekkel szemben. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Drágulnak a személyi kölcsönök is

Sokáig úgy tűnt, hogy a lakáshitelekkel ellentétben (ezek drágulásáról legutóbb itt írtunk részletesen) nem éri el a kamatkörnyezet emelkedése a személyi kölcsönöket, ezeket ugyanis jellemzően nem referenciakamathoz kötik a hitelezők, a digitalizáció által is fűtött piaci verseny pedig lefelé nyomja a kamatokat. A már felvett hiteleknél továbbra sincs baj a piacon már korábban elterjedt fixált kamatok miatt, az új hitelek esetében azonban év eleje óta elkezdték a drágítást ajánlataikban a bankok.

A Pénzcentrum kalkulátora alapján az általunk kiválasztott kisebb összegű személyi kölcsönök esetében most pénteken 2,1 százalékponttal volt magasabb az 5 legjobb személyi kölcsön ajánlat átlagos THM-e, mint januárban, az érdemi drágulás elindulása előtt. Míg januárban még átlagosan 27 500 forint volt egy 600 ezer forintos, 2 éves hitel törlesztőrészlete nettó 300 ezer forintos jövedelem mellett, most ez 28 100 forint a top5 bank átlagában.

Szintén a Pénzcentrum kalkulátorát segítségül hívva a nagyobb összegű személyi kölcsönök esetében ugyanez a THM-emelkedés a fentinél alacsonyabb, 1,06 százalékpontos az 5 legjobb ajánlat esetében. A 3 millió forintos, 5 éves és szintén nettó 300 ezer forintos jövedelem mellett felvett személyi kölcsönök kategóriájában a végelszámolás alá került, évekig a piac egyik legkedvezőbb személyi kölcsönét nyújtó Sberbank kiesésének is megvan a negatív hatása, enélkül is megfigyelhetnénk azonban egy mintegy 0,7 százalékpontos drágulást. Míg januárban még átlagosan 60 300 forint volt egy 3 millió forintos, 5 éves hitel törlesztőrészlete nettó 300 ezer forintos jövedelem mellett, most ez 61 400 forint a top5 bank átlagában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés