Előfizetői tartalom

Autonomous: nagy veszteségek jönnek Ukrajnában, kivonulhat Oroszországból az OTP

"Arra számítunk, hogy mind a két országban hosszú távon is jelen marad az OTP", mondta Csányi Sándor még március elején a bankcsoport orosz és ukrán operációjára utalva, aztán március közepén egy közleményben azt írta az OTP, hogy mindkét országban folytatják a működést, igaz, kiemelték, hogy az oroszországi leánybank működését teljes mértékben alárendelik a nemzetközi szankciós előírásoknak, és egyes tevékenységeket leépítenek, felfüggesztenek. Oroszországban minden lehetséges döntést számba vesznek, ezek között elemzik az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is, állt a közleményben. Az Autonomous Research elemzője most már azzal számol, hogy az OTP elhagyja Oroszországot, és Ukrajnában is masszív veszteségeket szenved el, emiatt jelentősen csökkentette idei profitvárakozását és célárát, utóbbi most a legalacsonyabb a piacon.

Az Autonomous pesszimistább lett az OTP orosz és ukrán operációjával kapcsolatban is. Bár a béketárgyalások előrehaladása az elmúlt napokban javította az orosz kitettséggel rendelkező bankok, így az OTP-vel kapcsolatos hangulatot, az elemzőház szerint nem valószínű, hogy belátható időn belül feloldják az Oroszország elleni nyugati szankciókat, vagy hogy az ukrán üzleti környezet normalizálódik. Az Autonomous arra számít, hogy  

a két banknál a veszteségek nagyjából elviszik a bankcsoport idei profitját,

tőkeemelésre viszont nem számít az elemzőház. 

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés