Előfizetői tartalom

Kölcsönök az őrületes infláció idején: százezrekkel jár rosszabbul, aki késlekedik

Portfolio
Kis késés után a személyi kölcsönöket is utolérte az infláció elleni jegybanki küzdelemmel magyarázható kamatemelkedés, de még nem olyan drasztikus formában, mint a lakáshiteleket. Az, ami tavaly ilyenkor 10,9% volt az aktuálisan elérhető legjobb banki személyikölcsön-ajánlatok átlagában, az most 12,1%, ami pedig 7,8% volt, az most 10,0%. Egy 3 millió forintos személyi kölcsön teljes visszafizetendő összege nagyjából 180 ezer forinttal nőtt egy év alatt, és mivel további drágulás várható, érdemes mielőbb hitelt felvennie annak, aki ezt tervezi. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Hitelezés 2022 Fontos téma lesz ez május 17-ei Hitelezés 2022 konferenciánkon, érdemes regisztrálni a rendezvényre! Információ és jelentkezés

Megjelent a drágulás a személyi kölcsönöknél is

Fordulat történt év elején a személyi kölcsönöknél: a lakáshitelek után ezeknél is megindult a drágulás a kamatkörnyezet emelkedése hatására. A kisebb összegű kölcsönöknél már több mint 3 százalékpontos, a nagyobb összegűeknél több mint 2 százalékpontos emelkedést látunk év eleje óta. Az egy évvel korábbihoz képest még nem ilyen nagy: 1-2 százalékpontos a drágulás. Több banki forrásunk is tart a fogyasztás idei lefékeződésétől, ami negatívan hathat erre a hitelpiaci szegmensre, ugyanakkor óvatossá teheti a piacvesztéstől tartó bankokat a túl gyors kamatemelésekkel szemben.

A Pénzcentrum kalkulátora segítségével megnéztük, melyek most a legjobb ajánlatok a 2 éves futamidővel felvett 600 ezer forintos hitelösszeg, illetve az 5 éves futamidővel felvett 3 millió forintos hitelösszeg esetében. Mindkét esetben nettó 300 ezer forintos fizetéssel számoltunk, az elérhető legjobb (adott esetben jövedelemátutalással elérhető) kondíciók mellett.

Azt kaptuk, hogy a legjobb ajánlattal ma a bankok közül a CIB Bank és az UniCredit Bank rendelkezik a kisebb hitelösszeg, rövidebb futamidő szegmensében. Esetükben a törlesztőrészlet 28-29 ezer forint körül, a teljes visszafizetendő összeg 662-685 ezer forint körül alakul.

Miről szól még ez a cikk

  • A legjobb banki hitelajánlatok 600 ezer és 3 millió forintos hitelösszeg mellett
  • Mit mutatnak a piacról a jegybanki statisztikák?
  • 2022 a visszaesés éve lesz a személyi kölcsönöknél?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés