Előfizetői tartalom

Szembejött a háború az OTP-vel - Most kiderül, mekkora veszteségeket okozott

Pénteken hajnalban jön az OTP gyorsjelentése, amiből többek között kiderül, hogy mi történik az orosz és az ukrán banknál. Az elemzői várakozásokból annyi kiolvasható, hogy a bankcsoport bevételeinél és működési eredményénél csak mérsékeltek a háborús hatások, a hitelezési veszteségekre viszont komoly céltartalékolással reagálhat a bank, olyan magas lehet a kockázati költségek szintje, amire csak nagyon ritkán volt eddig példa az OTP történetében.

Mi történik az orosz és az ukrán banknál?

Az OTP-nél most az a legizgalmasabb, hogy mi történik az orosz és az ukrán operációban. A bankcsoport egyelőre mindkét országban kitart, annak ellenére, hogy a háború miatt Ukrajnában nyilvánvalóan nem könnyű most működtetni a bankot, Oroszországban pedig a nemzetközi szankciók nehezítik a működést, ráadásul Ukrajna is felszólította a nyugati cégeket, köztük az OTP-t is arra, hogy a lehető leghamarabb hagyják el az orosz piacot, a többi kormányt és a fogyasztókat pedig arra, hogy bojkottálják ezeket a cégeket, amíg be nem szüntetik oroszországi működésüket.

Hogy mi történik az OTP-nél ebben a két operációban, azzal kapcsolatban Csányi Sándor beszélt az április közepi közgyűlésen. Az ukrán bank kapcsán Csányi Sándor akkor azt mondta, hogy az ottani helyzet az OTP stabilitását nem veszélyezteti. Tavaly az ukrán bank a bankcsoport eredményéhez 40, az orosz 38 milliárd forintot tett hozzá, ez a két eredmény a bankcsoport profitjának 15 százaléka. Mérlegfőösszegben az ukrán bank részesedése 3,6 százalék, az oroszé 2,9 százalék.

Ha mindkét bankot le kellene írni, akkor a tőkemegfelelés 150 bázisponttal csökkenne.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés