Portfolio signature

Szembejött a háború az OTP-vel - Most kiderül, mekkora veszteségeket okozott

Nagy Viktor
Pénteken hajnalban jön az OTP gyorsjelentése, amiből többek között kiderül, hogy mi történik az orosz és az ukrán banknál. Az elemzői várakozásokból annyi kiolvasható, hogy a bankcsoport bevételeinél és működési eredményénél csak mérsékeltek a háborús hatások, a hitelezési veszteségekre viszont komoly céltartalékolással reagálhat a bank, olyan magas lehet a kockázati költségek szintje, amire csak nagyon ritkán volt eddig példa az OTP történetében.

Mi történik az orosz és az ukrán banknál?

Az OTP-nél most az a legizgalmasabb, hogy mi történik az orosz és az ukrán operációban. A bankcsoport egyelőre mindkét országban kitart, annak ellenére, hogy a háború miatt Ukrajnában nyilvánvalóan nem könnyű most működtetni a bankot, Oroszországban pedig a nemzetközi szankciók nehezítik a működést, ráadásul Ukrajna is felszólította a nyugati cégeket, köztük az OTP-t is arra, hogy a lehető leghamarabb hagyják el az orosz piacot, a többi kormányt és a fogyasztókat pedig arra, hogy bojkottálják ezeket a cégeket, amíg be nem szüntetik oroszországi működésüket.

Hogy mi történik az OTP-nél ebben a két operációban, azzal kapcsolatban Csányi Sándor beszélt az április közepi közgyűlésen. Az ukrán bank kapcsán Csányi Sándor akkor azt mondta, hogy az ottani helyzet az OTP stabilitását nem veszélyezteti. Tavaly az ukrán bank a bankcsoport eredményéhez 40, az orosz 38 milliárd forintot tett hozzá, ez a két eredmény a bankcsoport profitjának 15 százaléka. Mérlegfőösszegben az ukrán bank részesedése 3,6 százalék, az oroszé 2,9 százalék.

Ha mindkét bankot le kellene írni, akkor a tőkemegfelelés 150 bázisponttal csökkenne.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések