becs-utca-ausztria
Bank

Új fejlemények a Sberbank-ügyben: Bécsre vetik vigyázó szemüket a magyar bankok

Portfolio
Jó esély van arra, hogy hozzájut a végelszámoló a Sberbank Magyarország egykori anyabankjánál, a Sberbank Europe-nál elhelyezett nagy összegű betéthez, a végelszámolást végző PSFN Kft. ugyanis azt jelezte a Portfolio-nak, hogy pozitívak a kilátások erre. A Sberbank tőkehelyzetét megrendítő, a háború kitörése után beragadt bécsi betétnek nemcsak az OBA-kártalanításban nem részesülő hitelezők szempontjából van jelentősége, hanem befolyásolja az Országos Betétbiztosítási Alapba a bankok által teljesítendő 73,55 milliárd forintos rendkívüli befizetés térülését, és ezen keresztül a bankszektor idei jövedelmezőségét is.
Hasonló témákról is szó lesz Hitelezés 2022 konferenciánkon, még nem késő regisztrálni!

Sok pénzt kellett előteremteni

Márciusban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mintegy 147 milliárd forintból kártalanította a 100 ezer euró alatti összegnek megfelelő betéttel, illetve betéti résszel rendelkező betéteseket. A múlt héten az is kiderült, hogy az OBA a Magyar Nemzeti Banktól áthidaló kölcsönként igénybe vett, legkésőbb 2022. június 8-án visszafizetendő 147 milliárd forint, illetve kamatai visszafizetésének forrását kétféle módon teremti elő:

  • 5 éves futamidejű, 75 milliárd forint össznévértékű kötvény kibocsátásával,
  • valamint a tagjai részére előírt egyszeri, 73,5 milliárd összegű rendkívüli fizetési kötelezettség előírásával.

Utóbbi lényegében a magyar bankszektort jelenti, amelynek a jövedelmezősége szempontjából meglehetőségen nagy összegről, a tavalyi belföldi nyereség több mint 10%-áról van szó, tehát nem mindegy, miként térül vissza számára.

A Sberbanktól az OBA részére érkező térülést – a jogszabályi előírások alapján – elsődlegesen a külső (pl. kötvénykibocsátásból fakadó) adósság csökkentésére kell fordítani, a fennmaradó térülést pedig az elrendelt rendkívüli befizetés visszatérítésére - emlékeztetett az OBA.

sberbank1

Sok múlhat a bécsi betéten

Nemcsak a likviditási, hanem a tőkehelyzete is megrendült a magyarországi Sberbanknak, ugyanis egy nagy összegű betéte ragadt bent anyabankjánál, a végelszámolás alá került osztrák Sberbank Europe-nál. A felügyelet próbálkozott a szanálási eszköztár egyéb elemeivel is, de ezek feltételei nem teljesültek, továbbá nem talált rövid időn belül átvevő intézményt a felügyelet a bankra, így kénytelen volt a végelszámolás mellett dönteni - jelentette be Kandrács Csaba MNB-alelnök még március 2-án. A betét összegét nem árulta el a felügyelet.

Miután az EKB és az osztrák felügyeleti hatóság (FMA) elrendelte az osztrák Sberbank Europe AG banki tevékenységének teljes befagyasztását (ezért ragadt bent az említett betét), a bank vezetése az FMA által kirendelt felügyeleti biztos ellenőrzése mellett összeállított egy tervet, amely biztosítani hivatott a bank piacról történő rendezett kivezetését.

A tervet többkörös egyeztetések után az elmúlt héten elfogadták, ez alapján megindulhatott az eszközök értékesítése, amelyből befolyó vételár az elfogadott terv szerint fedezetet biztosít minden a hitelezői igények – köztük a magyar leánybank Sberbank AG-nál beragadt betétjének – visszafizetésére – tájékoztatta a Portfolio-t megkeresésünkre a Sberbank Magyarország végelszámolását végző PSFN Kft. A nem biztosított kötelezettségek kifizetéséről szóló hírről mi is írtunk:

Ugyanakkor a terv megvalósítása még folyamatban van, ezért egyelőre

nem jelenthető ki teljes biztonsággal, hogy bankközi betét összegét a magyar leánybank meg fogja kapni, de a kilátások pozitívak

- jelezték.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény (Hpt.) 50. § (3) bekezdése alapján a pénzügyi intézmény végelszámolása során a hitelezők a végelszámolás közzétételétől számított hatvan napon belül jelenthetik be követeléseiket, amely a Sberbank esetében 2022. május 3. napja volt.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról 2006. évi V. törvény (Ctv.) rendelkezései szerint azonban a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes teljesítése nem jár jogvesztéssel. A végelszámoló – a jogszabályi rendelkezések szerint – a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 15 napon belül készít jegyzéket a követelésekről, és a hitelezőket a követelésük minősítéséről a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 45 napon belül értesíti.

A fenti rendelkezések alapján a hitelezői igények beérkezése – a határidő lejártától függetlenül – továbbra is folyamatosan történik, azok érkeztetése, feldolgozása, nyilvántartásba vétele még folyamatban van, melyre tekintettel azokra vonatkozó végleges számadatokat az eljárás jelen szakaszában nem tud adni a PSFN.

A Sberbank végelszámolási eljárásának jelenlegi szakaszában, amikor

még folyamatban van a vagyoni helyzet felmérése, a végelszámolási nyitómérleg és korrigált nyitómérleg készítése, illetve a hitelezői igények nyilvántartásba vétele,

a befejezés és a hitelezők térülésének várható időpontja, mértéke nem prognosztizálható – jelezték.

A végelszámoló a fentiek szerint elkészített korrigált végelszámolási nyitó mérleg elkészítését követően kerül továbbá leghamarabb abba a helyzetbe, hogy pontos és megnyugtató képet kapjon a Sberbank vagyoni helyzetére, vagyoni eszközeire vonatkozóan – közölték a Portfolio-val.

Sberbankra szabott kifizetési sorrend

Húsvét előtt megjelent egy, 151/2022-es számú kormányrendelet a végelszámoláshoz kapcsolódó egyes szabályokról, amelyet gyakorlatilag kifejezetten a Sberbank esetére kell alkalmazni, és kedvez az OBA-kártalanításban csak részben részesülő betéteseknek.

Eszerint ha a korrigált végelszámolási nyitó mérleg adatai szerint a végelszámolás lefolytatható, akkor a végelszámolási vagyon részét nem képező vagyon és az őrzési stb. célra átvett vagyon kifizetését követően a végelszámoló a betételhelyezésből eredő követeléseket, valamint az OBA-nak az általa kifizetett kártalanítási összegek megtérítésére irányuló követeléseket fizeti ki, a következő időbeli sorrendben:

a) az OBA által biztosított betétek az OBA kártalanítási kötelezettségének mértékéig, amennyiben a betétes nem kapott az OBA-tól ezen a jogcímen kártalanítást, valamint azok a betétesek, amelyekre jogszabályi állami garancia (helytállás) vonatkozik, mert a betét 1993. június 30-át megelőzően került elhelyezésre a banknál vagy jogelődjénél,

b) a természetes személy, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozás OBA által biztosított, az OBA kártalanítási kötelezettséget meghaladó betételhelyezésből eredő követelése,

c) egyéb betételhelyezésből eredő követelések,

d) az OBA-ra a Hpt. 219. §-a alapján, a betéteseknek kifizetett kártalanítás folytán átszállt követelések.

A többi hitelezői követelést a végelszámoló a fentiek teljesítését követően elégítheti ki oly módon, hogy a kifizetési sorrendnél a hitelintézeti és a csődtörvényben meghatározott időbeli sorrendet kell alkalmaznia.

Hasonló témákról is szó lesz Hitelezés 2022 konferenciánkon, még nem késő regisztrálni!

Címlapkép: Getty Images

autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s
MAV_Balaton_KISS_0001_2021jun

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bukás szörfös esés