Előfizetői tartalom

Virág Barnabás: jottányit sem változott az infláció leküzdéséhez szükséges kamatpálya

Portfolio
A világ egy magas inflációs közegbe lépett, negatív reálkamattal nem lehet leküzdeni az inflációt. Az infláció elleni küzdelem legfontosabb eszköze a kamatok további emelése, a következő hónapokban fokozatos, de változatlanul határozott kamatemelési szakasz következik - mondta a Portfolio mai Hitelezés 2022 konferenciájának nyitóelőadásában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Hangsúlyozta: az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya jottányit sem változott, csak arról van szó, hogy 100 bázispontos lépésközzel nem könnyű megtalálni az ideális kamatszintet, ezért kisebb lépésközöket fognak alkalmazni ezután. Ahhoz, hogy egy dezinflációs pályára álljon a gazdaság, meg kell teremteni a monetáris és a fiskális politikai összhangját - tette hozzá.

Virág Barnabás az alábbiakról beszélt előadásában: Egy éve úgy zárta előadását, hogy minden tartós inflációs periódus úgy kezdődik, hogy a gazdaságpolitikai döntéshozók, sokszor a jegybankárok először átmenetinek értékelik - az MNB azonban nem értékelte a helyzetet átmenetinek, de azt véletlenül se gondolták, hogy háborúval kell szembesülnünk, Mindenesetre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés