EKB epulet Frankfurt uj szekhaz
Bank

Az EKB felszólította a legnagyobb bankokat, töltsék fel a "fantomcégeiket"

Portfolio
Az Európai Központi Bank felszólította a legnagyobb Wall Street-i és City of London-i befektetési bankokat, hogy töltsék fel az euozónában felállított üres - valódi tevékenységet nem végző - kereskedelmi részlegeiket, amelyeket azért hoztak létre, hogy a Brexit után is zavartalanul folytathassák a műveleteiket az EU területén.

Az EKB már régóta törekszik arra, hogy az EU-n kívüli székhelyű globális bankok növeljék az euróövezetben végzett pénzpiaci műveletekben részt vevő személyzetüket és a befektetett tőkét is.

A Brexit óta a globális bankok kénytelenek voltak szétválasztani európai üzletágaikat, amelyek nagy része korábban Londonban volt, és több százmilliárd dollárnyi eszközt helyeztek át olyan városokba, mint Párizs, Frankfurt, Amszterdam és Dublin, hogy ott bővítsék tevékenységüket.

A vártnál azonban jóval kevesebb munkahely került át a Cityből az EU-ba, ellentmondva a várakozásoknak, amelyek szerint több tízezer álláshelyet helyeztek volna át.

John Glenn brit cityminiszter a múlt hónapban egyetértett azokkal a becslésekkel, amelyek szerint a Brexit óta mintegy 7000 munkahely költözött át Nagy-Britanniából az EU-ba, mondván, hogy London "nem szenvedett el olyan mértékű vérveszteség", mint amire sokan számítottak.

Az EKB eleinte hagyott időt a bankoknak arra, hogy a koronavírus-járvány okozta fennakadások kiheverése után a felső vezetőiket átköltöztessék az euróövezetbe, de ez még a beutazási korlátozások feloldásával sem nagyon történt meg. A banki felső vezetők az EKB nyomása ellenére is vonakodnak elhagyni Londont.

Azzal, hogy az EKB arra ösztönzi a globális bankokat, hogy több alkalmazottat és erőforrást vezényeljenek az euróövezeti fiókjaikhoz, azt kockáztatja, hogy fokozódik a feszültség közte és a Bank of England között, ahol már több a tisztviselő is kifejezte az aggodalmát a brit banki egységek "kiüresedése" miatt.

Az EKB a felszólítást megelőzően közzétette egy részletes értékelés - az úgynevezett desk mapping review - első szakaszát, amelynek célja annak megállapítása, hogy nyolc globális bank milyen széles körben alkalmaz technikákat az euróövezeti műveleteik kockázatának a blokkon kívülre, különösen az Egyesült Királyságba történő áthelyezésére. A központi bank nyolc globális befektetési bankra összpontosított, amelyek közül az egyikkel már foglalkozott egy korábbi értékelés során. Ezek a JPMorgan Chase, a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a HSBC, a Barclays és a UBS.

(Financial Times)

bull bear tőzsde
Marija Zaharova
repülőgép
fed épület fed fed fed fed fed
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
deutsche bank frankfurt getty stock