kh bank kbc group
Bank

Visszavetette a K&H Bank nyereségét a Sberbank bedőlése

Portfolio
A K&H Bank adózás utáni eredménye 10,3 milliárd forint volt a Sberbank végelszámolása miatt előírt 8,9 milliárd forintos rendkívüli OBA-befizetést követően 2022 első negyedévében. A bank teljes hitelállománya 12 százalékkal, betétállománya pedig 15 százalékkal emelkedett egy év alatt, a K&H Biztosító pedig 2 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2022 első negyedévében.

A társaság sajtóközleménye szerint

  • a bank adózás utáni eredménye a 2021. első negyedévi 12,6 milliárd forintról 10,3 milliárd forintra csökkent a rendkívüli OBA befizetés hatására, ami 18 százalékos csökkenést jelent,
  • a K&H teljes hitelállománya 12 százalékkal, 2172 milliárd forintra nőtt, az új (lakossági és vállalati) hitelkihelyezések volumene pedig elérte a 119 milliárd forintot az első negyedévben,
  • a betétállomány 15 százalékkal emelkedett, és elérte a 3659 milliárd forintot,
  • folytatódott a K&H digitális átalakulása: itt érhető el a legtöbbféle okosórás fizetés,
  • a K&H Biztosító 2 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el.

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója kiemelte: az év első negyedévében elsősorban a hitel- és betéti volumenek növekedése határozta meg a bevételeket, a rendkívüli OBA-befizetés azonban jelentősen csökkentette a profitot. Lakossági ügyfeleik száma elérte a 760 ezret, ami 3 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az új rendszeresen befektető ügyfelek száma több mint 9 százalékkal nőtt az első negyedévbenm, és meghaladta a 72 ezret. 2022 első negyedévében 18 százalékkal növelték az új kkv ügyfelek számát is az előző év azonos időszakához képest.

Újabb szereplővel gyarapodott az okoseszközös fizetési lehetőségek sora, áprilistól a magyarországi bankok közül először a K&H-nál került bevezetésre a Xiaomi Pay, így mostanra náluk érhető el a legtöbbféle okoseszközös fizetés. A fenntarthatóság iránti elkötelezettség jegyében meghatározták azokat a konkrét ágazatokat, amelyekben támogatják és a fenntarthatóbb működésre és termékkínálatra való átállásra ösztönzik a vállalkozásokat.

A K&H Bank vállalati hiteleinek állománya éves szinten 11 százalékkal emelkedett. Vállalati oldalon a Széchenyi GO kártya programban a szerződött állomány elérte a 22 milliárd forintot 2022 első negyedévének végére. Az EXIM Kárenyhítő hitelprogramján belül 90 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek 2022 első negyedévének végéig. Az árfolyamváltozásoknak kitett ügyfeleiket azzal támogatták, hogy az egy évvel ezelőttinél 2-3-szor magasabb volumenben biztosították számukra a kereskedelmi forgalom fedezésére szolgáló ügyleteket.

A babaváró hitelek állománya elérte a 176 milliárd forintot 2022 első negyedévének végére. Az újonnan kihelyezett babaváró hiteleknél a bank piaci részesedése az első negyedévben elérte a 13,5 százalékot, míg tavaly ugyanebben az időszakban 12,8 százalék volt. Az MNB Zöld Otthon Programjában a bank közel 12 százalékos piaci részesedést ért el, 35,6 milliárd forintnyi szerződéskötésre került sor.

A befektetések területén a nyíltvégű befektetési alapok bruttó értékesítése 3 százalékkal volt magasabb, mint 2021 azonos időszakában. Az ügyfelek folyamatos befektetései, a kezelt eszközvagyon 11 milliárd forintos nettó értékesítési növekedése ellenére a befektetési alapokban és befektetési egységhez kötött (unit-linked) alapokban kezelt eszközállomány teljesítménye a piac hullámzó teljesítménye miatt 3,8 százalékkal, 890,8 milliárd forintról 856,7 milliárd forintra csökkent az első negyedévben - mondta el Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese. 

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója hozzátette: 2022 első negyedévében nettó nyereségük elérte a 2 milliárd forintot. A nem-életbiztosítási díjbevételük 17,4 milliárd forint volt, köszönhetően a casco, lakás- és kkv üzletágaknak, melyek dinamikus növekedése ellentételezte a kötelező felelősségbiztosítási volumen kisebb mértékű csökkenését. Az életbiztosítási ágazat jól teljesített, 33 százalékos éves növekedést ért el a rendszeres díjas befektetési egységhez kötött biztosításoknál, és 11 százalékos növekedést a rendszeres díjas kockázati életbiztosításoknál. Az elmúlt negyedévben egyszerűsítették a digitális kárbejelentést ügyfélportálukon, 60 százalékkal  csökkentve az átlagos átfutási időt az új károk bejelentésénél. 

A mobilbank-felhasználók száma meghaladta a 630 ezret, ez az elmúlt évhez képest 5 százalékos emelkedést jelent. Ma már a teljes lakossági ügyfélállományuk 69 százaléka használja a mobilbankot. 2022 első negyedévében a különböző mobil fizetési megoldások (egyebek között mobiltelefonok és okos készülékek) használatával végrehajtott tranzakciók értéke elérte a 33,6 milliárd forintot, ami közel háromszor annyi, mint a 2021 első negyedévi adat volt (11,7 milliárd forint). Az összes lakossági értékesítés 45 százaléka digitális értékesítés volt az első negyedévben, a számlanyitásnak is közel fele (44 százalék) volt digitális.

A K&H piacvezető az innovatív fizetési megoldások területén, elsőként vezette be idén a Xiaomi Payt, így ez már a negyedik okoseszközös fizetési megoldás a Google Pay, az Apple Pay és a Garmin Pay után. Ezekkel az innovatív (okostelefonos, okosórás és okoskarkötős) fizetési megoldásokkal már több mint 150 ezer ügyfelük rendelkezik. Idén az első negyedévben az okoskészülékekkel végzett fizetések száma átlépte a 5,3 millió darabot, míg tavaly az első negyedévben 1,4 millió darab volt, tehát egyetlen év alatt megháromszorozódott az okoseszközös fizetések száma.

Ma már az összes kártyás fizetés 15 százalékát teszik ki az okoseszközös digitalizált tranzakciók. A mobilbankban indított rendszeres befektetések aránya az összes rendszeres befektetéshez képest közel 40 százalékra nőtt az első negyedévben.  A magánszemélyek a mobilbanki alkalmazásokat részesítik előnyben. Kkv ügyfeleik is kifejezetten nyitottak a digitális csatornák irányába, az ő fő csatornájuk továbbra is az e-bank. A számlán elektronikusan bonyolított tranzakciókat szinte kivétel nélkül ezen az elektronikus csatornán hajtották végre a kkv-k - hangsúlyozta Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője.

Címlapkép: Shutterstock

solymár vízhiány
kina szallitas kereskedelem export
Felvétel
trader23
koronavíruslátvány
gáz földgáz energia
pkm géppuska orosz ukrán háború golyószóró fegyver fegyveres háború
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
varso-lengyelorszag