Előfizetői tartalom

Idén már víz alatt az OTP legprofibb vevője – Vajon mikor lép újra?

Csányi Sándor szingapúri alapja rendkívül jó ütemérzékkel szállt be az elmúlt években az OTP piacán, a vételeikkel fontos technikai szinteket jelöltek ki. Idén márciusban, az ukrajnai háború kitörése után is nagy volumenben vették az OTP részvényeit, az elmúlt hetek árfolyamesése után azonban mínuszban vannak ezek a pozíciók. Megnéztük, hogy az elmúlt évek vásárlásaival hogy áll a szingapúri alap.

Alaposan megemelkedett a volatilitás a világ tőzsdéin, nincs ez másként a magyar tőzsdén sem, az OTP árfolyamában egymást érik a 3-5 százalékos esések és emelkedések, tegnap éppen felfelé mozdult az OTP árfolyama, ami 5,7 százalékot emelkedett, amivel újra 10 ezer forint felett zárt. Ezzel azonban még mindig több mint 40 százalékkal lejjebb áll, mint az ukrajnai háborút megelőző lokális csúcson.

otp9

Bár a 10 ezer forintos szint nagyon erősnek tűnik, ha alá is esik az árfolyam, szinte azonnal megérkeznek a vevők, de egyelőre tartósan nem tudott elszakadni ettől a szinttől az árfolyam. A márciusi mélypont 9 360 forinton volt, onnan egy hónap leforgása alatt 13 550 forintig emelkedett az árfolyam, vagyis volt egy gyors 45 százalékos rali, de az elmúlt hetekben újra nyomás alá került az árfolyam. Ennek több oka is van, többek között:

  • nem volt jó a nemzetközi tőkepiaci hangulat, a kínai zéró covid politika gazdaságlassító hatását, egy esetleges amerikai recessziót, a magas infláció fogyasztást csökkentő hatásait és az ukrajnai háború esetleges további eszkalálódását is árazzák a befektetők,
  • a magyar költségvetés kiigazítási kényszere egyre nyilvánvalóbb, többek között a bankok megadóztatása is terítéken lehet,
  • az OTP még mindig jelen van Oroszországban és Ukrajnában, a befektetők pedig szinte automatikusan büntetik az ilyen vállalatoknak a részvényeit.

Hogy milyen kapaszkodókat érdemes keresnie a befektetőknek az OTP-be való beszálláshoz?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés