Előfizetői tartalom

Egyedi útra lépett Magyarország - vajon mi történik, ha élesítik a pénzügyi szuperfegyvert?

Portfolio
A világ jegybankjai közül egyre többen és egyre intenzívebben foglalkoznak egy saját kibocsátású digitális fizetőeszköz bevezetésével. A CBDC-vel a központi bankok kezelni tudnák a kriptopénzek terjedéséből fakadó kockázatokat, de ezentúl a monetáris politika támogatásában is hatékony eszközzé válhatna az új fizetőeszköz. Az MNB számára éppen ez utóbbi miatt válik igazán fontos célkitűzéssé a digitális jegybankpénz kibocsátása. Arról, hogy hol tart az MNB a fejlesztésekben, milyen szerepet szán a monetáris politikában a CBDC-nek, és milyen akadályokra, valamint kockázatokra kell felkészülni a bevezetés előtt, Kuti Zsoltot, az MNB monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Hol tart az MNB a digitális jegybankpénz fejlesztésekben? Mely országok jegybankjainak jó gyakorlatait vette figyelembe projekt során? Kikkel lépett együttműködésre? Magyarország a digitális jegybankpénzek tesztelésében a saját útját járja, és a világon egyedülálló módon generációs alapon indított egy jegybanki pilot projektet. A Digitális Diákszéf elsősorban a 8-14...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái