digitális hitelezés instacash klarna
Bank

Itt a nagy bejelentés: új hitelprogramok jönnek a magyar cégeknek

Portfolio
Folytatódik a Széchenyi Kártya Program, amely kedvezményes finanszírozási lehetőségeket biztosít a hazai kkv-szektornak. A témában tartott sajtótájékoztatóról percől percre tudósítunk.

A kkv-hitelpiacon nincs túlfűtöttség

Nem várjuk meg a hiretelen hitelstopot, mert onnan nehéz felállni, akkcelerátor hatásként ez rengeteg kockázatot hordozna magában. A Széchenyi Kártya Program a potenciális növekedést védi meg, itt elsősorban a hosszú távú növekedésre koncentrálnak, nem pedig a cliklikus fogyasztási hatásokra.

A kkv-hitelpiacon nincs túlfűtöttség

- szögezte le Nagy Márton.

Parragh László a KATA-ról

Parragh László kiejtette, hogy számtalan elképzelés van arra, hogyan kellene átalakítania KATA-szabályokat. 455 ezer ember vesz részt a folyamatban, ezt úgy algoritmizálni, hogy mindenki elégedett legyen, nem lehet.  

Azt érzékeljük, hogy sokan a jogszabályi feltételeket felhaszálva vagy kihasználva olyan munkaviszonyt váltanak ki a KATA-val, ami tartalmi értelemben munkaviszony, jogi értelemben vállalkozói viszony, ez egy olyan gyakorlat, amit meg kell szüntetni - mondta az MKIK elnöke újságírói kérdésre válaszolva.

Nagy Márton a különadókról

Rendkívüli állapot van, az infláció emelkedik, a növekedési kilátások romlanak főleg a világpiacokon, épül egy új kockázat is, Németországban recessziós félelmek alakulnak ki.

Az extraprofit adók szavai szerint szigorúan átmenetiek. A tranzakciós illeték előtte is létezett, mint különadó, a sapka módosítását 10 ezerre az inflációs igazítás is indokolta.

Az extraprofitadó alatt az energiacégek és a bankok különadója a lényeges, ezek a teljes csomag 80 százalékát adják, ez két éven túlé nem maradhat fent.

A reklámadó azonban mindig is létezett, január 1-től nem bevezetik, hanem az unió döntése szerint aktiválódik, ez a felfüggesztés nyomán kifut, és életbe lép - tette hozzá a gazdaságfejlesztési miniszter kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón.

Az élelmiszer-árstopról szólva azt is elárulta, az a kosár, amelyet érint, 50 százalékkal dráult volna, h nem rögzítik az árakat.

Milyen termékek jönnek?

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója mutatta be a termékeket, mint elmondta, több terméket összevontak, korábban 12 termékkel rendelkeztek, ezeket egységesítették a programban:

Széchenyi Kártya Program termékei
  Ügyfélkamat (százalék, fix a futamidő végéig) Maximális futamidő (év) Maximális hitelösszeg (millió ft)
Széchenyi Kártya Folyószámlahitel 3,5 3 250
Széchenyi Energiakártya  1 3 250
Széchenyi Likviditási Hitel 3,5 3 250
Széchenyi Beruházási Hitel 1,5 10 400
Energiahatékonyság-javítást és technológiaváltást segítő többlettámogatott alkonstrukció 0,5 10 400
Széchenyi Lízingkonstrukció 3,5 10 400
Széchenyi Mirkohitel 1 10 50
Forrás: KAVOSZ, Portfolio      

A valós piaci helyzethez igazították a programot

Parragh László az MKIK elnöke kifejtette, az infláció magával hozza a kamatok emelkedését. A kormány stratégiai céljairól elmondta, hogy a kormány megpróbálja fenntartani a költségvetési egyensúlyt, rögzítették, hogy a beruházási rátát 25 százalék felett kell tartani, fontosnak tartják a munka alapú társadalom fenntartását, a 4 százalék alatti munkanélküliséget, és a versenyképesség javítását.

A valós piaci helyzethez, a valós élethez kellett igazodni a Széchenyi Kártya program esetében. Történhetett volna olyan helyzet is, hogy a kártya megszűnik, de sikerült egy új feltétlrendszerben megtartani a programot - tette hozzá.

Fél éves időszak nyílik meg

2022 július elsejétől december 31-ig lesz lehetősége szerződéskötésre a kkv-szegmensnek, a kormány érdekelt a kkv-k sikerében, a háborús helyzet ellenére képesek vagyunk a programot folytatni - tette hozzá Nagy Márton.

Maximum 3,5 százalékos kamatlábbal folytatódik a program

Július elsejével folytatódik a Széchenyi Kártya Program - jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Maximum 3,5 százalékos fix, futamidő végéig érvényes kamatláb mellett lesznek elérhetők források a kkv-k részére.

Továbbra is magas a hitelállomány növekedési üteme, de a hitelpiaci kondíciók szigorodnak, a kamatlábak felfelé tolódnak, a bankok hitelezési hajlandósága csökken. A kormány megállapította, ha magára hagyja a kormány a kkv-piacot, akkor a hitelezés egyik pillanatról a másikra gyorsan megállhat, hitelstop alakulhat ki - mondta el Nagy.

A kormány ezért fontosnak tartja, hogy a támogatást megadhassa. A hitel alapú gazdasági növekedés előnyös, minden egy százalékos hitelállomány bővülés 0,2-0,4 százalékos GDP-bővülést érhet el.

Itt a nagy bejelentés: új hitelprogramok jönnek a magyar cégeknek

A háborús gazdasági helyzet ellenére a kormány – együttműködve az MKIK-val és a KAVOSZ-szal – úgy döntött, hogy további támogatást nyújt kedvezményes hitelek és garanciavállalás mellett a magyar kkv-k számára. A kormány által támogatott Széchenyi Kártya Program új konstrukciói a kabinet gazdaságstratégiai céljaival összhangban a piacihoz képest lényegesen alacsonyabb kamattal segítik továbbra is a vállalkozások versenyképességének javítását, amellyel kiszámítható kereteket biztosítanak a kkv-szektor működéséhez - olvasható a sajtótájékoztatóra szóló meghívóban.

A sajtótájékoztatón részt vesz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Parragh László az MKIK elnöke, Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár és Krisán László a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.A részletekről ebben a cikkünkben percől percre tudósítunk.

A címlapkép forrása: Getty Images

Karikó Katalin
Maszk eldobva
Borscs
usa zaszlo
Vízcsap
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
új lakások