kína cbdc digitális jüan
Bank

Egyre népszerűbb Kínában a kormány új digitális fizetési projektje

Portfolio
A kínai digitális jüantárcát eddig 261 millióan - az ország lakosságának mintegy ötöde - töltötték le, és 87,5 milliárd jüan (13,8 milliárd dollár) értékű tranzakcióra használták.

A 2014 óta fejlesztés alatt álló e-CNY pénztárca országszerte kiterjedt tesztelési sorozatokon esett át, mielőtt idén év elején megjelent az iOS és Android áruházakban is.

Bár még mindig kísérleti fázisban van, az elmúlt hónapokban felgyorsult a bevezetés - mondta Zou Lan, a Kínai Népbank pénzügyi piacokért felelős vezetője egy nemrégiben tartott sajtóeseményen helyi beszámolók szerint. A tárca most kezd felzárkózni Kína domináns kereskedelmi fizetési alkalmazásaihoz, az Ant Group és a Tencenthez, amelyek együttesen a digitális fizetési piac mintegy 94%-át teszik ki.

A Morning Consult szerint ezek az alkalmazások nem csak mindenütt jelen vannak, de nagyon kedveltek is: a kínai felnőttek 83%-ának legalábbis valamennyire kedvező a véleménye róluk. Jelenleg a Morning Consult által megkérdezetteknek csak 60%-a szintén kedvezően ítéli meg az e-CNY-t, bár több mint egyharmaduk még nem hallott róla, vagy nincs róla véleménye.

A megkérdezettek több mint negyede azt mondja, hogy nem használja az e-CNY alkalmazást, mert nincs rá szüksége, 17% pedig azt, hogy inkább egy alternatívát használ. Ugyanakkor 26% azt mondja, hogy azért nem használja, mert nem tudja, hogyan kell, 13% pedig technikai akadályokra hivatkozik, például arra, hogy nem valamelyik kísérleti városban lakik (kilenc százalék) vagy nincs az alkalmazást támogató okostelefonja (négy százalék).

Azok közül, akik használják az e-CNY pénztárcát, 72% azt mondja, hogy online vásárlásra használja, 67% pedig közszolgáltatások, például a közlekedésért való fizetésre.

(Finextra)

Címlapkép forrása: Getty Images

euro penz draga inflacio
reptér
huszezer forint bankjegy

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
mesterséges intelligencia chip számítógép AI