parlamentvihar
Bank

Pénzügyi salátatörvényt nyújtott be a kormány, sok kisebb változás jöhet

Portfolio
Kedd este egy terjedelmes pénzügyi törvényjavaslatot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, mely leginkább finomhangolásokat, technikai módosításokat tartalmaz, de néhány érdekesebb szabálymódosítás is fellelhető benne.

A Semjén Zsolt által benyújtott javaslatcsomag előadója Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, a pénzügyi témájú szabályokat módosító javaslatcsomag 42 különböző kisebb változtatást, pontosítást fogalmaz meg, többek között a szanálási szabályokkal, az OBA tevékenységével kapcsolatban, de több technikai módosításra, finomhangolásra is akad példa. A módosítások között azonban akad egy-két érdekesebb szabálymódosítás is, például:

  • Negatív egyenleggel rendelkező alvó számlák sok esetben indokolatlan problémát okoznak a fogyasztóknak, miután, ha sem a számlatulajdonos, sem pedig a pénzforgalmi szolgáltató nem mondja fel a szerződést, akkor a fennálló tartozás is folyamatosan nő. A módosítás ezekben az esetekben a számlatulajdonos eredménytelen felhívását követően előírja a fizetési számla vezetésére irányuló szerződés felmondását két hónapos felmondási határidővel. Amennyiben a számlatulajdonos elhunyt, akkor a felmondási határidő meghosszabbodik.
  • A törvényjavaslat az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) számára lehetőséget biztosít a felügyeleti vizsgálatokban történő közreműködésre. A tagintézetek betétbiztosítással kapcsolatos kötelezettségeinek teljesítését az MNB felügyeli, ám az ellenőrzés keretében az OBA is intézkedési javaslatot tehet, amit a felügyelet figyelembe vesz az éves ellenőrzési tervének kialakításakor.
  • A befektetési alapkezelőknek ezentúl nem lesz jogszabály szerint kötelező irodai felszerelés a fax.
  • A gépjármű-felelősségbiztosításról és a biztosítási kötelezettség ellenőrzéséről szóló irányelv értelmében a biztosítási fedezet minimumösszegeket ötévente felül kell vizsgálni az európai fogyasztói árindexszel összhangban. Ennek értelmében a módosítás kiigazítja a törvényben meghatározott biztosítási fedezet maximumösszegeit. A biztosítási fedezet maximuma dologi károk esetén káreseményenként  ennek értelmében a korábbi 1,2 millió eurónak megfelelő forintösszegről 1,3 millió eurónyi forintra, személyi sérülés miatti károk esetén káreseményenként 6 070 000-ről 6 450 000 eurónak megfelelő forintösszeg-határra változik.

A címlapkép forrása: Getty Images

raiffeisen-nyíregyháza
otp
Bear
A hajnali orosz rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban 2022. július 4-én.

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
raiffeisen-nyíregyháza