wall street
Bank

Rég nem látott veszteségeket könyvelnek el a Wall Street-i bankok a kötvényeladásokon

Portfolio
A Wall Street-i bankok jelentős veszteségeket könyvelnek el a pénzügyi piacok legutóbbi visszaesése előtt kötött vállalati kötvényügyleteken, mivel a befektetők nagyobb árengedményeket és magasabb hozamokat követelnek a vállalatoknak nyújtott hitelekért.

Amikor a bankok a vállalatok nevében kötvényeladásokról állapodnak meg, általában meghatározzák azt a maximális kamatlábat, amelyre a befektetők számíthatnak az adósság megvásárlásáért cserébe - figyelembe véve némi rugalmasságot a piaci mozgások esetére.

A piacok azonban a 2022-ben tervezettnél jóval többet estek, mivel a magas infláció, az európai háború és a beszűkült ellátási láncok miatt a központi bankok felemelték a hitelfelvételi költségeket és visszavonták a hatalmas adósságvásárlási programokat. Az Ice Data Services által vezetett magas hozamú kötvények indexe 2022-ben eddig közel 13 százalékkal esett. Erre válaszul a befektetési bankok csökkentették a vállalatok kötvényeinek árát, hogy vevőket vonzzanak - ez pedig a jegyzési díjaikat emésztette fel. "Majdnem minden egyes aláírt ügylethez engedményt kell adni, és a jegyzési garanciavállalóknak ezt meg kell fizetniük" - mondta az egyik nagy amerikai bank egyik bankára.

Az Intertape Polymer csomagolóipari csoport, amelynek alacsony a hitelminősítése, a múlt héten 400 millió dollárt vett fel a befektetőktől 10 százalékos kamatláb mellett. Ez az összeg elérte a korábban megállapított felső határt, amelyet a vállalat hajlandó volt fizetni a kötvényvásárlóknak, amikor a Deutsche Bank márciusban megállapodott az ügyletben - mondták a finanszírozást ismerő személyek. A kötvénypiacokon a közelmúltban lezajlott eladás után azonban még a 10 százalékos kamatláb sem volt elég vonzó ahhoz, hogy a hitelezőket magához csábítsa, így a Deutsche a kötvény árát dolláronként 82 centre csökkentette. Az árfolyam csökkentésével a kínált teljes hozam - amely az ellenkező irányba mozog - több mint 14 százalékra emelkedett.

A bankároknak meg kell fizetniük a különbözetet, ha úgy döntenek, hogy egy olyan kötvénykibocsátás árát csökkentik, amelyre már elkötelezték magukat. Több bankár elmondta, hogy az Intertape idején aláírt ügyletek esetében körülbelül 2 cent engedélyezett árengedményt adnak, hogy a jegyzési garanciavállalók "rugalmasan" eladhassák az ügyletet, majd erre még további 3 cent díjkedvezmény rakódik. Amint egy ügylet nagyjából 95 cent alá esik, a bankok veszteségei egyre nőnek. A Deutsche Bank, a Bank of Montreal, a Credit Suisse, a Golub Capital és a Jefferies által az Intertape ügyleten elszenvedett veszteségek becsült összege 50 millió dollár körül van, az ügyletet ismerő személyek szerint.

A vállalati kötvények piacán ritkák az ilyen meredek árengedmények. Az LCD pénzügyi adatszolgáltató szerint a 2008-as pénzügyi válság óta mindössze öt másik ügyletet bocsátottak ki az Intertape által elért 82 centes árszinten vagy az alatt. Az Entegris amerikai chip-alapanyaggyártó múlt heti második ügylete, amelyet a Morgan Stanley által vezetett bankcsoport jegyzett 2021 végén, szintén árengedménnyel, alig 91 centes árfolyamon jött létre. A 895 millió dolláros kötvényt az üzletet ismerő személyek szerint a lehető legmagasabb, 5,95 százalékos megállapodás szerinti kuponnal, vagyis kamatlábbal bocsátották ki. Az árengedmény a kötvények teljes hozamát 7,5 százalékra emelte. A bankok - köztük a Barclays, a Bank of America, a PNC, a Truist és a Wells Fargo, valamint a Morgan Stanley - vesztesége a források szerint mintegy 35 millió dollár volt.

A bankárok elmondták, hogy már megváltoztatták az új ügyletek jegyzéséhez kapcsolódó gyakorlatokat, nagyobb tartalékot építettek be, hogy a jövőben kedvezményesen adhassák el a kötvényeket. De még néhány hónapba telik, amíg a régi ügyletek átmennek a piacon - mondták. A veszteségek várhatóan fájdalmasak, de kezelhetőek lesznek. A bankárok azt is elmondták, hogy a gazdasági ciklus fordulatának kitett vállalatok különösen nagy büntetést kaptak a kötvénypiacon, és az Intertape ügylete szerintük jól tükrözi a helyzetet.

(Financial Times)

Címlapkép forrása: Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
új lakások