federal-reserve-building-fed-washington-amerikai-egyesult-allamok
Bank

Jól szerepeltek a bankok a Fed stressztesztjén: képesek átvészelni egy válságot

Portfolio
Az amerikai jegybank csütörtökön az ország mind a 33 legnagyobb bankját "megfelelt" minősítéssel értékelte az éves stressztesztek során, amelyek azt vizsgálták, hogy az egyes hitelezők képesek-e átvészelni egy súlyos gazdasági visszaesést.

A Fed által kidolgozott "világvége-forgatókönyvek" sorozatában a bankok együttesen 612 milliárd dollárt veszítenének, a csoport tőkemutatója pedig 9,7 százalékra, a minimális követelmény több mint kétszeresére csökkenne - közölte a Fed.

A bankoknak, amelyek között a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs, valamint a külföldi bankok, például a Credit Suisse amerikai leányvállalatai is szerepelnek, be kellett mutatniuk, hogy a kormány által előírt minimumok felett tudják tartani a tőkeszintjüket, a Fed által még februárban felvázolt forgatókönyvek következtében. Az eredmények a legnagyobb amerikai bankok pénzügyi erejét igazolják, amelyek közül néhányat a szabályozó hatóságok a gazdaság szempontjából rendszerszinten is fontosnak minősítenek.

A stressztesztek során a Credit Suisse amerikai leányvállalata szenvedte el a legnagyobb tőkehátrányt, mivel a közös tőke első csoportjának (CET1) mutatója csaknem nyolc százalékponttal csökkent, amelyet az HSBC és a Goldman követett. A hipotetikus veszteségek nagy részét 450 milliárd dollárnyi hitelezési veszteség és 100 milliárd dollárnyi kereskedési és partnerkockázati veszteség tette ki. A tavalyi stressztesztekhez képest a bankok több mint 50 milliárd dollárnyi további veszteséget jelentettek, és a tőketartalékuk is jobban megsínylette.

A stresszteszt forgatókönyvei a kereskedelmi ingatlanárak közel 40 százalékos csökkenését, a részvényárak 55 százalékos esését, a vállalati adósságpiacra nehezedő nagyobb nyomást és 10 százalékos munkanélküliségi rátát vázoltak fel - mindez sokkal súlyosabb válságot jelent, mint amit a közgazdászok jövőre várnak.

(Financial Times)

Címlapkép forrása: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
varso-lengyelorszag