Kristo Kaarman Wise
Bank

Adószabálysértés miatt nyomoznak a Wise vezérigazgatója ellen

Portfolio
A 3,9 milliárd font (4,8 milliárd dollár) piaci kapitalizációjú Wise fintech cég vezérigazgatója ellen vizsgálatot indítottak az Egyesült Királyság szabályozó hatóságai, miután az adóhatóságok megállapították, hogy nem fizette be a több mint 720 000 font értékű adószámlát.

Kristo Kaarmann, aki 2011-ben társalapítója volt a Wise-nak, a közelmúltban 365 651 font pénzbírságot kapott Őfelsége adó- és vámhatóságától, - az adóbeszedésért felelős brit kormányzati hivatal - mert 2018-ban nem fizette meg az adószámlát. A vállalat szóvivője akkor azt mondta, hogy Kaarmann késve nyújtotta be a 2017/18-as adóévre vonatkozó személyes adóbevallását, de azóta kifizette, amivel tartozott, a "jelentős" késedelmi bírságokkal együtt.

Az Egyesült Királyság pénzügyi magatartási hatósága most vizsgálatot indított az ügyben - derül ki a Wise hétfői közleményéből. A szabályozók azt vizsgálják, hogy Kaarmann eleget tett-e a szabályozási kötelezettségeknek és előírásoknak. A Wise közölte, hogy igazgatósága külső ügyvédeket bízott meg a Kaarmann adóügyi jogsértésének kivizsgálásával. A vizsgálat 2021 negyedik negyedévében zárult le, és a megállapításokat az FCA-val is megosztották. David Wells, a Wise igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a vállalat vezetése "nagyon komolyan" veszi Kaarmann adóügyi mulasztását és az FCA vizsgálatát.

A vizsgálatnak jelentős következményei lehetnek a Wise és vezérigazgatója számára. Kaarmann kénytelen lehet lemondani és még az iparágban való munkavégzésről is le kell mondania, ha a szabályozók úgy döntenek, hogy nem felel meg az "alkalmas és megfelelő" tesztnek.

A Wise részvényei alig mozdultak a hétfői hírre. A vállalat részvényei a 2021. júliusi debütálás óta meredeken zuhantak, értékük mintegy 57%-át veszítették el.

A Wise, amely olyan cégekkel versenyez, mint a PayPal és a Western Union, a devizaváltás rejtett díjainak felszámolásával szerzett magának hírnevet, és hamar az Egyesült Királyság startup szcénájának kedvence lett. A vállalat portfóliója azóta a pénzügyek más területeire, többek között a banki és befektetési tevékenységekre is kiterjedt.

(CNBC)

Címlapkép forrása: Getty Images

Gázai övezet
Sanya Kína
Fulmar s
DBZOL20220806055
Benzinkút
Kukoricaföld

Holdblog Sörhatalmak klubja

Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a legnagyobb szereplők!...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Befektetési adminisztrációs referens

Befektetési adminisztrációs referens

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő

Tőkeszámítási szakértő
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
napelem háztető erdő