Előfizetői tartalom

Dráma a lakáshiteleknél: kutya világ jönne a kamatstop nélkül

Portfolio
Az MNB újabb kamatemelései következtében már 12-13 százalékon áll a BUBOR, vagyis a budapesti bankközi kamatláb, amire utoljára 2004-ben volt példa. A kamatstop nélkül így már átlagosan mintegy 40%-kal lenne magasabb az augusztusi fordulónappal rendelkező lakáshitelek törlesztőrészlete a tavaly ilyenkorinál. Az év végéig meghosszabbított kamatstop számláját a bankok fizetik, így azonnali átárazódást feltételezve évesítve már 150 milliárdjukba fáj a kormányzati intézkedés. A kamatstop kivezetése viszont egyre nagyobb sokk lenne a lakosságnak.

Az MNB a keddi döntésével összhangban ma 10,75 százalékra emelte az egyhetes betéti tenderének kamatát. A lépéssel a jegybank valódi monetáris politikai eszközében, az irányadó kamatban is megtörtént a határozott, 100 bázispontos szigorítás. Ezt a szigorítást követik le, illetve a vele kapcsolatos várakozásokat tükrözik a változó kamatozású hitelek esetében mérvadó...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái