építész, digitális építőipar, bim
Bank

Életveszélyes válaszcsapás a lakásvásárlóktól Kínában: nem törlesztik a hitelüket, ha nem kapják meg a lakásukat

Portfolio
Nagyot estek a lakáseladások Kínában, miután a vevők – önbeteljesítő módon – elkezdtek attól tartani, hogy a gyengélkedő ingatlanfejlesztők nem lesznek képesek a még mindig befejezetlen lakásokat átadni, ezért nem kezdték meg időben a jelzáloghiteleik törlesztését – számolt be a The Wall Street Journal.

A lakáseladások az előző hónaphoz és az egy évvel korábbihoz képest is csökkentek Kínában július folyamán, véget vetve a korábbi két hónap jelentős fellendülésének. Az ország 100 legnagyobb ingatlanfejlesztőjének értékesítése júliusban 39,7%-kal 77,6 milliárd dollárnak megfelelő összegre esett vissza az előző év azonos időszakához képest - derült ki a CRIC kínai ingatlanpiaci adatszolgáltató vasárnap közzétett adataiból. A júliusi eladások 28,6%-kal maradtak el a júniusiaktól.

Májusban és júliusban a lakáseladások még növekedést mutattak az előző hónapokhoz képest, mivel a Covid miatt Sanghajban és más kínai városokban év elején bevezetett lezárásokat elkezdték feloldani, ez azonban a nyár közepére megváltozott. Megszaporodtak a szektorban a nemfizetések és elakadt projektek, és a nagy összegű előleget befizető vásárlók egyre inkább elégedetlenségüknek adtak hangot.

A jelzáloghitelből lakást vásárlók „lázadása” június végén kezdődött az Evergrande egyik projektjénél a közép-kínai Csianghszi tartományban található Jingdezhenben, ahol a csalódott lakásvásárlók azzal fenyegetőztek, hogy nem fogják visszafizetni a befejezetlen ingatlanokra már felvett jelzáloghiteleket. A Microsoft Corp. tulajdonában lévő GitHub adatai szerint július 29-ig országszerte mintegy 320 projekt vevői közül több százan követték ezt a példát.

A lakásvásárlók, akik közül sokan "Az építkezés leáll, a jelzáloghitel leáll!" feliratú táblákat lengettek a demonstrációkon, azt mondják, hogy a hiteltörlesztés megtagadásával való fenyegetés az egyetlen módja annak, hogy hallassák hangjukat, mivel a projektek akadoznak, és az átadási határidők elhúzódnak. Sokan nem akarnak fizetni egy olyan otthonért, amit nem biztos, hogy megkapnak. A leginkább érintett 30 városban a július 10-én véget ért héten az újlakás-eladások 12%-kal csökkentek az előző héthez képest, majd a következő héten pedig már 41%-kal estek vissza.

A költségvetési gondokkal küszködő helyi hatóságok egyre kreatívabb intézkedésekhez folyamodva igyekeznek fellendíteni az ingatlanpiaci keresletet. Több tucatnyi városban csökkentették az előlegek és a kamatlábak mértékét. Néhányan egyenesen készpénztámogatást nyújtanak. Mások segélyalapokat jelentettek be a pénzszűkében lévő fejlesztők számára, vagy terveket a bajba jutott projektek átvételére.

"Az ágazat nem fog stabilizálódni, ha a fejlesztők likviditási gondjait nem enyhítik" – összegezte a problémát Song Hongwei, a Tongce Research Institute nevű ingatlanpiaci elemzőcég kutatási igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
nagy márton