deutsche bank frankfurt getty stock
Bank

Kiderült, milyen szerepet játszott a Deutsche Bank Európa legnagyobb adócsalási botrányában

Portfolio
A Deutsche Bank alkalmazottai sorozatosan szegték meg a bank belső szabályzatát és a szabályozói előírásokat azért, hogy lehetőséget teremtsenek az ügyfeleiknek arra, hogy jelentős állami pénzeket tulajdonítsanak el - derül ki az egyik legnagyobb európai adóbotrányról készített belső vizsgálatból.

A kölni ügyészség több mint 70 jelenlegi és volt alkalmazott ellen folytat vizsgálatot a botrány miatt, ami rávilágít a német banknak a több milliárd eurós cum-ex adócsalási botrányban való érintettségére. A kölni ügyészek összesen 1500 ember ellen folytatnak nyomozást az ügyben. A csalássorozatban több vezető bank, köztük a Barclays, a Macquarie és az UniCredit HypoVereinsbank is érintettek voltak.

Az ügyészek már évek óta vizsgálják a botrányt, de a nyomozás ebben a hónapban új erőre kapott, miután a frankfurti ügyészek megbízásából Mallorcán letartóztatták a Fortis bank egy korábbi vezető bankárát. A Deutsche 2015-ig visszanyúló belső vizsgálati anyagát, amelyet a Freshfields ügyvédi iroda készített, most az ügyészekkel is megosztották. Ez kulcsfontosságú részét képezi annak a büntetőeljárásnak, amelyet a kölni hatóság folytat a bank alkalmazottai ellen - közölték az ügyet ismerő források.

A cum-ex ügyletek lényege, hogy az osztalékfizető (cum) és az osztalékot nem fizető (ex) részvények szándékosan áttekinthetetlen adásvétele révén az adócsalók kétszeresen igényelték vissza a tőkejövedelem után fizetendő adót. A csalássorozat a becslések szerint több milliárd eurójába került a kontinens adófizetőinek. 

A Deutsche adóosztálya megpróbálta távol tartani a bankot a cum-ex tevékenységektől, miután befektetési bankárai engedélyt kértek arra, hogy közvetlenül is részt vehessenek ilyen ügyletekben - derült ki a vizsgálatból. A bank adószakértői azzal érveltek, hogy a visszatérítések, bár az akkori német adótörvénykönyv szerint technikailag lehetségesek, csalárdnak minősülnek, és hatalmas reputációs kockázatot jelentettek.

A Deutsche londoni befektetési bankárai azonban a vizsgálat szerint megkerülték ezt a tilalmat. "A jogi vagy szabályozási követelmények és belső irányelvek számos megsértését azonosítottuk" - közölte a Freshfields.

Németországban az adóhatóságok 2001 és 2011 között legalább 3,9 milliárd eurónyi illegális adó-visszatérítést fizettek vissza az ország pénzügyminisztériuma szerint.

A Freshfields jelentése megállapította, hogy a Deutsche Bank több millió eurónyi bevételt termelt azzal, hogy befektetési banki szolgáltatásokat nyújtott olyan ügyfeleknek, akik cum-ex kereskedésre szakosodtak.

A bank olyan származtatott ügyletekkel is kereskedett, amelyek közvetve kihasználták az illegálisnak nyilvánított kiskapukat.

DBK20220801

A Freshfields egy korábbi, 2013-ban lezárult vizsgálata szerint a Deutsche-nak 2008 és 2011 között még 5 százalékos részesedése volt a Luxembourg Financial Group Holdingban, az egyik cum-ex fókuszú befektetési alap tulajdonosában.

A Deutsche Bank az Financial Times-nak elmondta, hogy "saját maga közvetlenül nem vett részt cum-ex ügyletekben", de elismerte, hogy „az ügyfelek által végzet cum-ex ügyletekben viszont érintett volt” beleértve ezeknek a finanszírozását is.

(Financial Times)

Címlapkép forrása: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
nagy márton