raiffeisen bank_getty
Bank

Még soha nem kaszált ekkorát a Raiffeisen: az osztrák bank lesz a háború nyertese?

Portfolio
Nagyot ment a második negyedévben a Raiffeisen Bank International: történetének alighanem a legmagasabb, 1,270 milliárd eurós konszolidált nyereségét érte el 3 hónap alatt. Igaz, hogy a bolgár leánybank eladása 453 millió eurót hozzátett az eredményhez, de enélkül is rekordprofitról beszélhetnénk. Az orosz leánybank nyeresége euróban számítva az egy évvel korábbihoz képest ötszörösére (!), 534 millió euróra emelkedett, miután sikerült a banknak a saját hasznára fordítania a kelet-európai országban a háborús körülményeket. Ennek fényében egyre érdekesebb, mire jutnak majd Bécsben az oroszországi kivonulásról szóló opciók mérlegelése után, ami még most is tart. Az orosz és a bolgár "sztori" összességében a nyereség csaknem 80%-át hozta a társaságnak, a magyar leánybank nyeresége viszont euróban a negyedére esett, az új banki különadó és a forint gyengülése nem segít a magyarországi eredményjavításban.

Hétfőn este tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Raiffeisen, ami arról árulkodik, hogy az orosz-ukrán háború egyelőre jelentős pozitív, semmint negatív hatással volt az osztrák bankcsoport eredményességére. Ami a fő számokat illeti:

1,712 milliárd eurós konszolidált nyereséget ért el az első félévben, és 1,270 milliárd eurót a második negyedévben a bank, beleértve a Raiffeisenbank (Bulgária) eladásából származó nyereséget is, amely 453 millió eurót tett hozzá a számokhoz.

Az orosz leánybank nyeresége euróban számítva ötszörösére (!), 534 millió euróra emelkedett egy év alatt, a magyar leánybanké viszont - feltételezhetően részben az új banki különadó miatt - 32 millió euróról 8 millióra, vagyis a negyedére esett. Az orosz leánybank működési eredménye az egy évvel korábbi 262 millió euróról 896 millió euróra ugrott, amiben az orosz kamatszintek emelkedése, a rubel felértékelődése és a devizaügyletekben mutatott aktivitás nagy szerepet játszott.

A nettó kamatbevétel 23%-kal nőtt az előző, és 51%-kal (!) az egy évvel korábbi negyedéhez képest, a legutóbbi hónapok növekedése a közép- és kelet-közép-európai és délkelet-európai magasabb kamatlábaknak, valamint az orosz rubel felértékelődésének köszönhető. A nettó díj- és jutalékbevételek 29%-kal nőttek negyedéves összehasonlításban, különösen a továbbra is erős ügyféltevékenység és az oroszországi devizaügyletek következtében.

Annak ellenére nőtt jelentősen a bankcsoport profitja, hogy a céltartalékképzési ráta számottevően, 86 bázispontra emelkedett az előző évhez képest, főként az overlay-ek felhalmozódása és a makrogazdasági leminősítések miatt. Az első negyedéves, jórészt a háború kitörése miatt bekövetkezett nettó 319 millió eurós céltartalék-képzés után a bank most nettó 242 millió eurós céltartalékot képzett, az idei eddigi 516 millió eurós nettó céltartalék-képzés ötszöröse a tavalyi első féléves 110 millió eurónak.

A bankcsoport ügyfélhitel-állománya egy év alatt 15%-kal, betétállománya 21%-kal, mérlegfőösszege 18%-kal emelkedett, a bank megfogalmazása szerint a közép- és kelet-közép-európai és délkelet-európai piacokra összpontosító növekedésnek köszönhetően.

A társaság CET1 tőkerátája 13,4% (átmeneti, beleértve az év végi eredményt is), amiben a bolgár egység eladása 75 bázispontos szerepet játszott.

Johann Strobl vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy "Az RBI egy nagyon nyereséges bank, proaktív kockázati politikával. Ezt tükrözik a nagyon jó féléves eredményeink és a Standard & Poor's által a közelmúltban megerősített minősítésünk. Ez ismét bizonyítja bankunk stabilitását és üzleti modellünk rugalmasságát. Üzletünk jövedelmezősége Ausztriában, valamint a közép-európai és délkelet-európai régióban kiváló.

Még ha a bolgár leánybankunk eladásából származó nyereséget nem is vesszük figyelembe, akkor is nagyon elégedettek lehetünk az eredményeinkkel.

"Hónapok óta nagyon koncentráltan és strukturáltan dolgozunk az oroszországi üzletágunkkal kapcsolatos stratégiai lehetőségeken. Ez a folyamat figyelembe veszi az oroszországi példátlan és gyorsan változó piaci feltételeket. Az összetett helyzet és a folyamatosan változó keretfeltételek miatt a folyamat még eltart egy ideig. Az első negyedév óta az oroszországi Raiffeisenbank már több mint egyötödével csökkentette a helyi pénznemben mért hitelezési volumenét, és megerősítette saját tőkéjét."

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
nagy márton