commerzbank frankfurt getty stock
Bank

11 éve nem látott nyereség a Commerzbanknál, örülhetnek a részvényesek

Portfolio
A német Commerzbank szerdán reggel a vártnál nagyobb második negyedéves nettó nyereségről adott számot, ami a kamatbevételek emelkedésének és a megnövekedett jutalékbevételeknek köszönhető. Megerősítette a bank, hogy jó úton halad az idei nyereségcél teljesítése felé.

A nyereséghez való visszatérés Németország második számú bankjánál Manfred Knof vezérigazgató sikerét jelenti, aki 2021 elején lépett a vállalat élére, hogy egy 2 milliárd eurós szerkezetátalakítási programot hajtson végre, amely több száz fiókbezárást és 10 000 munkahely leépítését foglalja magában a bank fenntarthatóvá tétele érdekében – emlékeztet a Reuters.

A nettó nyereség 470 millió euró volt a június végéig tartó három hónapban, szemben az egy évvel korábbi 527 millió eurós veszteséggel. Utoljára 2011 elején láttunk ilyen magas nominális számot a Commerzbanktól. Az elemzők átlagosan 370 millió eurós nyereségre számítottak a társaság által közzétett konszenzusos előrejelzés szerint, és a vártnál jobb eredmény hatására részvények 3,5%-kal emelkedtek a korai kereskedésben.

A bevételek közül

  • a nettó kamatbevételek 31%-kal,
  • a nettó díj- és jutalékbevételek 4%-kal

emelkedtek a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a Commerzbanknál.

A befektetők élénken figyelik a nagy európai bankok eredménybeszámolóit, hátha jelét látják annak, hogy a gyengébb gazdaság, a magasabb kamatlábak és az ukrajnai háború miként terheli meg működésüket és kilátásaikat. Néhányan közülük, köztük a Commerzbank versenytársa, a Deutsche Bank meglepően erős negyedéves jelentésekről számoltak be, de aggodalmuknak adtak hangot a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban.

A ráfordítások közül

  • a céltartalék-képzés 87 millió euróról 106 millió euróra emelkedett,
  • a működési költségek 1704 millió euróról 1425 millió euróra csökkentek a banknál,

vagyis a költségcsökkentés meglehetősen szigorúan és látványosan zajlik jelentős bevételnövekedés mellett.

A német bankok a geopolitikai vihar középpontjában állnak, mivel az ország különösen függ az orosz energiától, és gazdaságát keményen sújtja egy esetleges ellátási hiány. "Jól fel vagyunk készülve a közelgő kihívásokra" - mondta azonban Bettina Orlopp, a Commerzbank pénzügyi igazgatója.

A magyar leánybank eladásáról tavaly decemberben egyezett meg a Commerzbank az Erstével. Utóbbi elnök-vezérigazgatója, Jelasity Radován a Portfolio-nak adott közelmúltbeli interjújában elmondta: „Az integráció folyamatban van, év végére le szeretnénk zárni. Miközben a Commerzbankból átvett kollégák segítéségével is igyekszünk az ügyfélkiszolgálás minőségén még tovább javítani, a tranzakció zárását követően a Commerzbank ügyfelei is hozzáférnek majd az Erste Bank országos, több mint 100 fiókból és 22 kereskedelmi központból álló lefedettségéhez, valamint a piacvezető befektetési banki szolgáltatásokhoz.”

commerzbank

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
nagy márton