Előfizetői tartalom

Magyarok tízezreinek hiúsulhat meg a lakásálma: ezeket a törlesztőrészleteket nem fogják kitenni a bankok az ablakba

Palkó István
Szép lassan eltűnnek a 8% alatti lakáshitelkamatok is a bankok piaci kínálatából, és megjelennek a 10% felettiek. Számításaink szerint átlagosan már több mint 40%-kal magasabb a törlesztőrészlete egy új lakáshitelnek, mint tavaly ilyenkor. A lakáshitelkamatok emelkedése azonban nem áll meg: 2-3 hónapos csúszás figyelhető meg az átárazásban, és a bankközi kamatok már ennél is másfélszer nagyobb, évi több mint 60%-os törlesztőrészlet-emelkedést indokolnának a törlesztőrészletekben. A korábbi 120 ezres törlesztőrészletű lakáshitel csaknem 200 ezres havi teherrel lesz elérhető hamarosan. Érdemes igyekezni tehát a hitelfelvétellel, de nagyon nem biztos, hogy a minél hosszabb kamatperiódust éri meg választani.

Alábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, milyen drasztikus mértékben csökken a lakossági hitelfelvevők hitelezhetősége a magasabb kamatok miatt: Kapcsolódó cikkünk 2022. 07. 14. Ha nem lenne elég a rezsiemelés: így olvad el a szemünk láttára a magyarok hitelképessége Szépen lekövették a budapesti bankközi kamatlábak és swaphozamok az MNB elmúlt hetekben meglépett...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái