otp
Bank

Már csak egy lépésre van az OTP a történelmi bankvásárlástól

Nagy Viktor
Tavaly májusban jelentette be az OTP, hogy a bank adásvételi megállapodást írt alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80 százalékos és az EBRD 20 százalékos tulajdonában álló szlovén nagybank, a Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról. A szlovén bank megvásárlása az OTP Csoport történetének eddigi legjelentősebb akvizíciója lenne, amelynek eredményeképpen Szlovéniában is piacvezetővé válna a bankcsoport. A bejelentéskor azt lehetett tudni, hogy a tranzakció pénzügyi lezárására a szükséges felügyeleti engedélyek megszerzését követően várhatóan az idei második negyedévben kerülhet sor. Az RTV Slovenia azt írja (közben a hír a szlovén hírügynökség és a szlovén jegybank oldalán is lejött), hogy az OTP már csak egy lépésre van a Nova KBM átvételétől, a közös európai bankfelügyelettől engedélyt kapott a Nova KBM átvételére, ezzel szinte minden szükséges engedélyt beszerzett a felvásárláshoz, már csak a szlovén versenyhivatal (AVK) engedélye hiányzik, ami a következő napokban várható.

Várhatóan hamarosan új tulajdonost kap a szlovén nagybank, a Nova KBM, amely jelenleg 80 százalékban az Amerikai Apollo Alap, 20 százalékban pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tulajdonában van. Az OTP tavaly május végén írta alá a szerződést a Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról. A jelenlegi tulajdonosok és a vevő eredetileg idén június végére várták a folyamat végét, de a szabályozók döntése elhúzódott, a határidő pedig a harmadik negyedév végére, szeptemberre tolódott. Most kiderült, hogy az Európai Központi Bank már jóváhagyta a tranzakciót, a szlovén versenyhatóság a napokban adhat engedélyt a felvásárlásra.

Az OTP már jelenleg is jelen van Szlovéniában az SKB-n keresztül, a Nova KBM megvásárlása után egy olyan bankcsoport jönne létre, amely piaci részesedését tekintve közel akkora lesz, mint a Nova Ljubljanska Banka (NLB), így ez a két csoport még erősebben uralja majd a piacot.

A szükséges engedélyek megszerzése után már csak a vételár átutalására lenne szükség a tranzakció lebonyolításához. Sem az eladók, sem a vevő nem közölte a vételárat, de lapértesülések alapján

közel egymilliárd eurót fizethet az OTP a Nova KBM-ért, korábban soha nem fizetett még egyetlen pénzintézetért sem ekkora összeget a magyar bank.

A Nova KBM, mérlegfőösszege alapján, közel a piac ötödét adva Szlovénia második legnagyobb bankja. A bank a szlovén pénzügyi piac meghatározó szereplője, a lakossági szolgáltatások és a kisvállalkozások mellett teljes körű banki szolgáltatásokat nyújt a közép- és nagyvállalatoknak is.

Tavaly év végén a Nova KBM mérlegfőösszege 9,96 milliárd euró volt, vagyis mostani árfolyamon közel 3960 milliárd forint, a szlovén bank a 2020-as 211 után tavaly 113 millió euró profitot ért el, utóbbi összeg jelenlegi árfolyamon közel 45 milliárd forint.

A Nova KBM – amelynek jövedelmezősége a korábbi éveket is figyelembe véve folyamatosan stabil volt – 2020-ban megvásárolta a szlovén bankpiac harmadik legnagyobb szereplőjét, az Abankát, a két bank integrációja 2020 decemberben zárult le.

A tranzakció kiemelkedő az OTP Csoport történetében, jelentőségét mutatja, hogy a Nova KBM megvásárlását és a tranzakció lezárását követően az OTP (az SKB és a Nova KBM tulajdonosaként) piacvezetővé válik mind hitel-, mind betétállomány tekintetében a szlovén bankpiacon, közel 30 százalékos részesedéssel.

Az OTP árfolyama ma 1,4 százalékot emelkedett, idén azonban már elveszítette értékének közel felét.

Címlapkép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

forint készpénz bankjegy
ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock
vlagyimir putyin
magyarorszag vasut
praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
napsugár