Előfizetői tartalom

Őrület a világmegmentő befektetéseknél: úgy veszik a papírokat, mintha nem lenne holnap

Portfolio
Az ESG-szempontok már régóta formálják a befektetések világát. A mozgalom és a köré épült intézményrendszer sikere egyelőre ugyan vita tárgya, ám pénzügyi súlya vitathatatlan, és számtalan gazdasági szektorban van erős befolyása. A fintech cégek mindig úttörők voltak a fejlesztésekben, ráadásul a célközönségük egy jelentős része éppen ahhoz a korosztályhoz tartozik, amelyik leginkább szem előtt tartja a környezetvédelmi és szociális értékeket. A pénzügyi innovátorok így különösen fontos szerepet tölthetnek be a befektetési tevékenység ESG-kritériumok szerinti átalakításában.

Az ESG és a fintech kapcsolatáról is szó lesz a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján.

Mi az ESG, és hogy kapcsolódik a fintech-hez?

Az ESG betűszó egy sor környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási szabványra utal, amelyeket a potenciális befektetések ellenőrzésére és átvilágítására használnak a befektetők a fenntartható gazdaság megteremtése érdekében. Az ESG-kritériumok a vállalat tevékenységének hatásait hivatottak szabályozni, amelyek érinthetik a környezetet, a társadalmat, és amelyeket nagymértékben meghatároznak a vállalatirányítási elvek.  

2020-ban az ESG-elveket követő alapokban kezelt teljes vagyon értéke meghaladta az ezermilliárd dollárt. A Bloomberg jelentése szerint a globális ESG-befektetések értéke 2022-re meghaladhatja a 41 ezermilliárd dollárt, 2025-re pedig az 50 ezermilliárd dollárt, ami a globálisan kezelt teljes vagyon egyharmadát teszi ki.  

A fintech szektor alapvetően négyféleképpen érhet össze az ESG-vel: 

Az ESG és a fintech

  • Mi az ESG, és hogyan kapcsolódik a fintech-hez?
  • Termékek és szolgáltatások
  • Zöld befektetések
  • Pénzügyi inklúzió
  • ESG adatszolgáltatás
  • A digitális szakadék felszámolása

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái