Előfizetői tartalom

Hatalmas problémát cipelnek a bankok, még mindig elképesztő vagyonokat mosnak át rajtuk

Portfolio
Óriási problémát jelent, hogy világszerte több ezermilliárd dollár értékű "piszkos" pénzt mosnak át a bűnözők a bankrendszeren keresztül. Eleve hatalmas költséggel jár, hogy a bankoknak szigorú szabályoknak kell megfelelniük az illegális tevékenység visszaszorítása érdekében, de a pénzek illegális eredetének eltüntetése a bűnszervezetek fennmaradásához és anyagi lehetőségeik kiszélesedéséhez vezet. A mesterséges intelligenciával felszerelt technológia hatékony támogatást nyújthat a pénzmosás elleni harcban, de a bűnözök is egyre kreatívabbak lesznek. Cikkünkben összeszedtük, milyen megoldásokat használnak a bankok a pénzmosási tevékenység kiszűrésére.

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Mit nevezünk pénzmosásnak?

A pénzmosási módszerek lényege, hogy elrejtsék az illegális tevékenységekből, például kábítószer-kereskedelemből és terrorizmusból származó pénz eredetét. A "piszkos" pénzt gyakran pénzügyi szolgáltató szervezeteken, például bankokon, biztosítótársaságokon, ingatlankereskedőkön és befektetési cégeken keresztül mozgatják.

A "piszkos" pénzt többszörös tranzakciók útján lehet tisztára mosni, és a hivatalos pénzügyi körforgás részévé tenni. A bűnözők a törvényes számlákról már szabadon felvehetik a tisztára mosott pénzt, hogy azzal tovább finanszírozzák az illegális tevékenységüket.

A pénzmosás három szakaszból áll: elhelyezés, rétegzés és az integráció. Az elhelyezés azt jelenti, hogy a pénzeszközöket egy törvényes rendszerbe helyezik át. A rétegzés a nyomok eltüntetését foglalja magában, célja, hogy elkerüljék az eredetre vonatkozó vizsgálatokat. Az integráció a pénz - ami így már a törvényesség látszatát kelti - hozzáférhetővé tételét jelenti. Néhány esetben a pénzek többször is végigmennek a három szakaszon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés