Átok ül Európán: kísértenek a bedőlt hitelek
Bank

Eddig bírták a bankok: elszabadultak a kamatok Magyarország legjobb kölcsöneinél is

Portfolio
Történetében először átlépte az 1200 milliárd forintot a magyar bankszektor személyi kölcsöneinek állománya, ez egyébként 10,4%-os éves növekedést jelent. Megnéztük, jelenleg mely banki termékek a piac zászlóshajói, már ami a hitelköltségeket illeti. Ahogy a lakáshiteleknél, úgy a személyi kölcsönöknél is óriási drágulást látunk, ami nem állt meg, ezért aki hitelt venne fel, érdemes ezt mielőbb meglépnie.

A Pénzcentrum.hu kalkulátora segítségével először a kis összegű, 600 ezer forintos és 2 éves futamidejű személyi kölcsönöket néztük meg nettó 300 ezer forintos (ahol szükséges, a bankhoz érkeztetett) jövedelem mellett. Azt találtuk, hogy 14%-os THM alatt már csak egy banknál érhető el ilyen paraméterek mellett személyi kölcsön, mégpedig a CIB-nél. Az öt legjobb ajánlat átlagos THM-e immár 16,4%-nál jár.

Másodszor megnéztük a nagyobb összegű, 3 millió forintos és 5 éves futamidő személyi kölcsönöket is, az összehasonlíthatóság kedvéért ugyanilyen jövedelmi kondíciók mellett. Itt is alig akad 14% alatti ajánlat, de a legjobb THM az UniCreditnél érhető el 13,6%-kal. Az 5 legjobb ajánlat átlagos THM-e azért jóval alacsonyabb, ha nagyobb összeget veszünk fel: jelen esetben 14,45%.

Érdekes, hogy a lakáshitelekkel ellentétben a személyi kölcsönöknél nem már tavaly ősszel, hanem idén tavasszal indult el az igazi drágulás. Jól látható alábbi ábránkon a kis összegű személyi kölcsönöknél megfigyelhető változás: ami a legjobb ajánlat esetében tavaly még 8,2% volt, az fél éve 9,4%, most viszont már 14,0%. Az öt legjobb ajánlat átlagos THM-e egy év alatt 5,4 százalékpontot emelkedett, ebből csak az elmúlt hat hónap során 4,1 százalékpontot.

A nagyobb összegű személyi kölcsönöknél tavaly ilyenkor még 7,3%-os THM is létezett, fél éve ez még 7,9% volt, most viszont már csak 13,6%-os hitelköltséggel érjük el a legkedvezőbb személyi kölcsönt. Az öt legjobb ajánlat átlagos THM-e itt egy év alatt még nagyobb mértékben, 6,6 százalékponttal emelkedett, ebből csak az elmúlt hat hónap során 5,6%-kal.

A háztartási fogyasztás lassulása / visszaesése és a kamatok emelkedése együttesen megtette a hatását a személyi kölcsönök piacán: lassul a kihelyezések emelkedése, júliusban már csak 2,9%-kal vettünk fel több személyi kölcsönt, mint egy évvel korábban, pedig az év első hét hónapjában még 19,6%-os volt a bővülés. A lakáshitelekkel ellentétben azonban itt még nem következett be év/év alapú visszaesés az új kihelyezésekben.

Története során először így átlépte az 1200 milliárd forintot a személyi kölcsönök állománya a magyar bankrendszerben, ami évi 10,4%-os növekedést jelent. A 600 milliárdos állományt 2018 nyarán lépte át a szektor, vagyis kereken négy év kellett ahhoz, hogy megduplázódjon a magyar lakosság személyikölcsön-tartozása a bankoknál.

A kirobbanó növekedés elsősorban nem a szerződéses darabszám növekedésének köszönhető, az ugyanis négy év alatt 600 ezerről 775 ezerre növekedett, hanem az átlagos hitelösszegnek: míg négy évvel ezelőtt még nem érte el az 1 millió forintot a fennálló személyikölcsön-tartozások átlagos összege, most már ez 1,5 millió forint felett jár. Ebben persze az azóta végbement inflációnak is bőven lehet szerepe.

Az MNB legutóbbi statisztikái szerint idén júliusban 13,1% volt a meglévő személyi kölcsönök átlagkamata, ami a piacon domináns fix kamatozásnak köszönhetően mindössze 0,3 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új hiteleknél azonban már jelentős drágulás volt látható: átlagkamatuk 15,2%, átlagos THM-ük 15,6% volt, ami egyaránt 3,3 százalékpontos emelkedésnek felel meg egy év leforgása alatt.

Címlapkép: Shutterstock

giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forinteuroarolyambankjegy