Előfizetői tartalom

Ilyen még nem volt: elképesztőt ugrott az emberek vagyona a világon

Portfolio
2021 végére a globális vagyon 463,6 ezermilliárd dollárra nőtt a Credit Suisse frissen publikált Global Wealth Reportjának becslése szerint. Ha a devizaárfolyam mozgásoktól tisztítjuk az adatokat, akkor a 12,7%-os növekedés a valaha volt leggyorsabb éves növekedési ütem. Mindezzel párhuzamosan nő az egy felnőttre jutó vagyon mértéke is: tavaly év végén ez 87 489 dollárt tett ki. Nem meglepő módon Svájc továbbra is az első helyen áll az egy felnőttre jutó vagyon tekintetében (696 600 dollár). Hiába néz ki cudarabb évnek az idei és a jövő év, a tanulmány szerzői azzal kalkulálnak, hogy a következő 5 évben tovább nő az emberek vagyona, sőt, az egy felnőttre jutó vagyon 2024-ben átlépheti a 100 ezer dollárt a világban.

Sose ugrott még ekkorát a globális vagyon

2021 végére a globális vagyon 463,6 ezermilliárd dollárra nőtt a Credit Suisse frissen publikált Global Wealth Reportjának becslése szerint. Ez egy év alatt 9,8%-os növekedésnek felel meg, és bőven felette van annak az éves átlagos 6,6%-os növekedésnek, amit az évszázad eleje óta mérnek. Ha a devizaárfolyam mozgásoktól tisztítjuk az adatokat, akkor a globális vagyon már 12,7%-os növekedést mutat, ami a valaha volt leggyorsabb éves növekedési ütem.

cs wealth 1

Mindezzel párhuzamosan nő az egy felnőttre jutó vagyon mértéke is: tavaly év végén ez 87 489 dollárt tett ki. Míg a 2008-as válság óta a háztartások vagyonnövekedésének fő mozgatórugóját a pénzügyi eszközök képezték, tavaly a pénzügyi és nem pénzügyi eszközök hozzájárulása a vagyonnövekedéshez nagyjából egyenlő mértékű volt.

Ha megnézzük, hogy alakult az egy felnőttre jutó vagyon változásának mértéke tavaly, akkor Új-Zéland került az első helyre, ahol egy év alatt az átlagvagyon több mint 114 ezer dollárral nőtt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés