mobilbank mobiltelefon laptop digitális
Bank

Megtudtuk: a tranzakciós illeték miatt emelt díjat a Wise

Portfolio
A kormány a magyar ügyfeleknek határon átnyúló szolgáltatást végző fintech cégekre is kivetette a tranzakciós illetéket, de a rendelet sok kérdést hagyott maga után, többek között azt, hogy a szolgáltatók áthárítják-e az új terhet a magyar ügyfelekre. A Wise a múlt héten ügyféltájékoztatót adott ki, amelyben azt írták, hogy a forintból és a forintba történő utalások díjai emelkedni fognak. Lapunk felkereste a fintechet, amely a válaszában megerősítette, hogy a kibővített tranzakciós illeték miatt jártak el így. Kérdéseinket elküldtük a Revolutnak és a Pénzügyminisztériumnak is, akik válaszát továbbra is várjuk.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Az új "extraprofitadókról" szóló kormányrendelet értelmében a pénzügyi tranzakciós illetéket a határon átnyúló szolgáltatásokat Magyarországon végző, de magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel nem rendelkező szereplőkre is alkalmazni kell. A társaságok 2022. július 1-jétől váltak az illetékfizetési kötelezettség alanyává, és legkésőbb 2022. szeptember 1-ig be kellett magukat jelenteniük a NAV-hoz. A kérdés, hogy az itthon is népszerű fintech szolgáltatók vajon alávetik-e magukat az új rendeletnek, illetve, áthárítják-e az adót az ügyfeleikre.

A Wise biztosan áthárítja

Sok tekintetben a szolgáltatók jogkövető magatartásától és jogértelmezésétől függ, milyen tranzakciók után és mennyit fizetnek be a magyar költségvetésbe, valamint, hogy áthárítanak-e bármennyit az új teherből az ügyfelekre. Az is kétséges, hogy a hatóságok, hogyan ellenőrzik majd ezeket a cégéket.

Kérdéseinket feltettük Wise-nak és a Revolutnak is, utóbbi részletes válaszát az alábbiakban közöljük:

Alávetette-e magát a Wise az új szabályozásnak és regisztrálta-e magát az állami hatóságnál? 

A Wise Belgiumban szerzett pénzforgalmi engedélyt, ami lehetővé teszi, hogy az egész Európai Unió területén kínálja a szolgáltatásait. Mivel Magyarországon egyre nagyobb ügyfélkörrel rendelkezünk, a tranzakciós illeték hatálya alá tartozunk.

A Wise minden országban betartja a jogszabályokat, és ez alól Magyarország sem kivétel.

Áthárítják a tranzakciós illetéket a magyar ügyfelekre? 

Sajnos a magyarországi szolgáltatásunk üzemeltetése az árfolyam-ingadozások és egy új helyi adó (a tranzakciós illeték kiterjesztése – szerk.) miatt drágult. Ez tükröződik az ügyfeleink által fizetett új árban, ezért emelkednek a forintba és forintból történő pénzküldés díjai.

Ez az áremelés mindenkire vonatkozik, aki forintba és forintból küld pénzt, függetlenül lakhelytől vagy állampolgárságtól.

Felkészült arra, hogy a többletköltségek áthárítása esetén csökkenhet az ügyfelek aktivitása vagy tömegesen hagyhatják ott az ügyfelek a Wise-számláikat? 

Jelentős beruházásokat eszközöltünk, beleértve a közvetlen csatlakozást a fizetési rendszerhez és a magyar banki adatok használatának engedélyezését. Szándékunkban áll, hogy folytassuk ezeket a beruházásokat, új szolgáltatásokat és funkciókat fejlesszünk. Amikor drágábbá válik a szolgáltatásunk, emelnünk kell az árakat, de azon dolgozunk, hogy minél hamarabb csökkentsük a díjakat.

A Wise egyébként egy kalkulátor segítségével is szemlélteti az árváltozást. Ez alapján a változó díjtétel 0,07 százalékponttal emelkedett. "Olcsó utalás" esetén tehát 0,51 százalékról 0,58 százalékra, míg "gyors utalás" választása esetén 1,15 százalékról 1,22 százalékra nőtt.

Vajon emel a Revolut is?

Egyelőre nem tudjuk, hogy az egyébként alacsony díjaikról ismert fintech szolgáltatók közül a Wise-on kívül még kik fogják áthárítani az ügyfelekre az új terhet. A Revoluttól egyelőre ugyan nem kaptunk választ, de korábban azt írták - hasonlóan a Wise-hoz - hogy minden piacukon igyekeznek megfelelni a jogszabályoknak.

Ki ellenőrzi őket?

A szolgáltatóknak mindenesetre „kreatívnak” kell lenniük, ha áthárítják a tranzakciós illetéket, ugyanis az MNB figyelni fogja, ha díjakat emelnek.

Úgy tudjuk, a kormány szervei, a szabályozók közvetlenül nem látják az egyes tranzakciókat, ez alapján nem tudják szereplőnként ellenőrizni, hogy az egyes hazai bankok valóban annyi tranzakciós illetéket fizetnek és vallanak be, mint amennyit a forgalmuk indokol. De nagy vonalakban, nem szereplőkre bontva látják a forgalmi adatokat, ha nagy lenne az eltérés, biztosan lépnének.

A fizikailag jelen lévő szolgáltatóknál helyszíni ellenőrzésekkel, szúrópróba szerűen azonban képesek ellenőrizni, hogy a valóságnak megfelelően adóznak-e. Ugyanez azonban nem igaz a határon átnyúló szolgáltatókra, ha nem rendelkeznek helyi fiókteleppel, nem tudnak hova kivonulni egy esetleges ellenőrzés esetén sem. Nem életszerű, hogy magyar NAV-ellenőrök Litvániában vagy Luxembourgban tartanak majd helyszíni ellenőrzéseket.

A Pénzügyminisztériumnak is feltettük a kérdéseinket, hogy mekkora adóbevételre számítanak a kibővített illetéktől, illetve milyen eljárást fontolgatnak, amennyiben a szolgáltatók nem regisztrálják magukat a hatóságnál.

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Címlapkép forrása: Getty Images

giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forinteuroarolyambankjegy