Portfolio signature

Rezsiválság, kétszámjegyű kamatok, hitelbedőlések: rendkívüli időszakra készül a magyar bankszektor

Portfolio
A magyar lakosság 5-10 százalékának a hiteltörlesztése kerülhet veszélybe a rezsiárak növekedése miatt – hangzott el többek részéről is a Szegeden zajló 60. Közgazdász-vándorgyűlés bankvezéri kerekasztal-beszélgetésében, amelyet Virág Barnabás MNB-alelnök vezetett. A recessziós kilátásokról, a romló banki jövedelmezőségről, a beragadt lakossági betéti kamatokról, a hitelportfólió minőségéről és a meg nem torpanó digitalizációról is szó volt a beszélgetésben.
A Portfolio október 19-ei Budapest Economic Forum rendezvényén is lesz bankvezéri kerekasztal, érdemes regisztrálni a konferenciára!

MNB: rendkívüli időszakra készülhet a bankszektor

Rendkívüli időszakra készül a bankszektor, az alapok jók, de a környezet gyorsan fog változni – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke felvezető szavaiban. Emlékeztetett: minden mutatóban jobban áll most a magyar bankrendszer, mint 2008-ban. Jelentősek azonban a kockázatok, ezek között az energiár-robbanás, az emelkedő kamatkörnyezet, a lassuló hiteldinamika, a szigorodó hitelezési feltételek, az alacsonyabb jövedelmezőség, a romló hitelportfólió-minőség és az ingatlanpiaci kockázatok/túlértékeltség jelenségét említette Virág Barnabás.

Az MNB legutóbbi hitelezési felmérése szerint a vállalati hitelek esetében a bankok 32, lakáshitelek esetében a 44 százaléka tervez szigorítani a feltételeken. A bankok döntő többsége a második negyedévben tapasztalat keresletélénkülés visszaesésére számít. Az MNB szerint a betétoldali kamattranszmisszió meglehetősen szegmentált: a vállalati lekötött betéti kamatok egész jól emelkednek, a lakosság esetében azonban ez nagyon gyér: mindössze 2% az állományi átlagos kamatláb a lakossági betéteknél.

A jegybank az energiaárak emelkedése miatt szimulációt végzett, ez alapján a lakossági adósok 8-10%-a esetében kerülhet a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) az energiaárak levonása után 50% fölé.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések