Előfizetői tartalom

Bekaptak pár ütést a fintechek, de maradt még lendület a szektorban

Portfolio
A 2022 elejének globális eseményei nyomán megjelenő piaci turbulenciák és a közelgő recessziós kilátások a tavaly még hatalmas erőtől duzzadó fintech szektornak sem kegyelmeztek. A befektetések értéke ugyanis látványosan csökkent 2022 második negyedévében a KPMG legújabb kutatása szerint. Az iparágat alágazatokra bontva viszont vegyes kép tárul elénk: egyesek megőrizték a lendületüket, mások nőni tudtak, de akadtak olyanok is, amelyek körül nőtt a bizonytalanság.

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Csökkenő fintech befektetések

A fintech befektetések világszinten a 2021 első félévében elért 111,2 milliárd dollárról és 3372 megkötött üzletről 107,8 milliárd dollárra és 2980 tranzakcióra zuhantak vissza 2022 első félévének végére. A fintech szektorban hasonló folyamatok zajlottak, mint a tágabban vett technológiai szektorban, ahova szintén kevesebb tőke áramlott az említett időszakban.

A teljes globális fintech befektetési tevékenység változása. Forrás: Pulse of Fintech Global Analysis of Investment in Fintech H1'22, KPMG.

A befektetések teljes volumene és a megkötött üzletek száma mind az amerikai, mint az EMEA régióban csökkent, míg az ázsiai csendes-óceáni térség éves összevetésben rekordszintű befektetést vonzott a tavalyinál kisebb tranzakciószám mellett.

A tőzsdén tapasztalható turbulenciák jelentős hatást gyakoroltak számos technológiai vállalat értékelésére az első félévben, ideértve a fintecheket is. Ezek a folyamatok szinte megálljt parancsoltak az IPO-knak, és ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik majd.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés