Előfizetői tartalom

Mindenki a tökéletes pénzügyi fegyver létrehozásán fáradozik, de vajon ki lesz a befutó?

Portfolio
Szinte a világ összes jegybankja kutatja már a digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségét, de vannak olyan országok is, ahol már túl vannak a formabontó fizetőeszköz kibocsátásán. A jegybankokat több tényező is motiválhatja a mielőbbi bevezetésre: a magánkibocsátású pénzek növekvő népszerűsége, az érintésmentes gazdaság térnyerése, az innováció ösztönzése, valamint a monetáris politika hatékonyságának növelése. Bármi is a cél, már egyfajta verseny is kialakult az országok között, hiszen a lemaradók könnyen szembesülhetnek azzal, hogy egy nagyobb befolyású deviza digitális változata kiszoríthatja a saját nemzeti fizetőeszközüket a piacról. A digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségeit legutóbb az MNB is összefoglalta két tanulmányban. Cikkünkben sorra vesszük a két dokumentum (A digitális jegybankpénz térhódítása, A lakossági digitális jegybankpénz potenciális előnyei) fontosabb megállapításait.

A Portfolio október 18-ai Future of Finance konferenciáján a digitális fizetőeszközökről is lesz szó. Regisztráció itt.

Mi az a CBDC?

A digitális jegybankpénz kapcsán még nincs széles körben elfogadott általános definíció. Többnyire a jegybank által kibocsátott fizetőeszköz elektronikus változatát hívják CBDC-nek, amely univerzálisan elérhető, és a készpénzhez hasonlóan alkalmas a gazdasági szereplők közti közvetlen tranzakciók lebonyolítására.

Az MNB szakértői a Bank for International Settlements definícióját alkalmazzák tanulmányukban: "A digitális jegybankpénz a jegybankpénz egy olyan digitális formája, amely alapvetően eltér a hagyományos jegybanki nostro (egy bank egy másik ország bankjában tartott számlája) és tartalék számlákon tartott pénztől, digitális fizetőeszköznek minősül, hazai devizában denominált és a jegybank direkt kötelezettségét testesíti meg

A CBDC pénznek minősül, így eleget kell tennie a pénz hagyományos funkcióinak, azaz elszámolási, fizetési és értékmegőrzési tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A digitális jegybankpénzért a jegybank közvetlenül vállal felelősséget, nem szükséges például betétvédelemmel ellátni, mert állami garancia áll mögötte, kvázi kockázatmentes.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés