dijtado
Bank

Feltárult a pénzügyek jövője, megvan az év legjobb pénzügyi vezetője!

Portfolio
A pénzügyi szektor minden szegletéből érkező élénk érdeklődés mellett zajlott le kedden a Portfolio idén első ízben megrendezett Future of Finance 2022 konferenciája. A rendezvény végén a szakmai zsűri döntése alapján legjobbnak talált pénzügyi-gazdasági vezetőnek járó CFO of the year 2022 díjat Janositz Balázs, az UBM Holding Nyrt. pénzügyi igazgatója vehette át. A konferenciáról az alábbiakban a nap folyamán élőben tudósítottunk.

Heteken belül jöhet a kormány digitális pénzügyi javaslatcsomagja

A GFM egy digitalizációs munkacsoportot hozott létre, amelyben benne van a tágan értelmezett pénzügyi szektor résztvevői mellett a szabályozói oldal is. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára elárulta, hogy a szintetizálták a munkacsoportból érkezett javaslatokat, és várhatóan a javaslatcsomagot az országgyűlés őszi időszakában be is fogják nyújtani. A legtöbb javaslat a pénzügyi digitális ügyintézést, a digitalizációt támogatja, rossz gyakorlatokat számolna fel, és megteremtheti a cash-back szolgáltatás elterjedésének lehetőségét i.

Tovább a cikkhez

Az év legjobb pénzügyi-gazdasági vezetői 2022-ben

A CFO of the year 2022 díj idei kitüntetettje a szakmai zsűri által legjobbnak talált pályázata alapján Janositz Balázs, az UBM Holding Nyrt. pénzügyi igazgatója lett.

Rajta kívül még a legjobbaknak járó CFO Master díjat az alábbi pénzügyi-gazdasági vezetők vehették át:

  • Csikós Gergely (Supernova Intertrans Kft.)
  • Polgár Gergely (Auchan Magyarország Kft.)
  • Somogyváry Zoltán (Mobilbox Kft.)
  • Szappanos György László (Marzek Kner Packaging Kft.)

A Credit Management Szövetség által az év legjobb credit management teamjének odaítélt díjat a Hunland Cégcsoport vehette át.

cfomasters

Fotók: Stiller Ákos / Portfolio

Miről szól a CFO of the year díj?

A Future of Finance 2022 konferencia végén került sor a díj átadására. A Credit Management Group által alapított CFO of the year díjat 2017 óta a Portfolio által szervezett CFO-konferenciákon adjuk át a szakmai zsűri által arra legérdemesebbnek tartott pénzügyi-gazdasági igazgatónak. A díjátadó hagyományát idén elinduló Future of Finance 2022 rendezvényünkkel visszük tovább, elismerve azokat a vállalati szakembereket, akik sikerrel alapozták meg cégük jövőjét.

A szakmai zsűri döntése alapján elismerjük azon vállalati szakembereket, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a gazdasági-pénzügyi irányítás területén, egyben példaként állítjuk őket az egész hazai üzleti közösség elé. A szakmai tudás, az egyéni képességek és a személyiség mind-mind nagyon fontosak ahhoz, hogy a gyorsan változó gazdasági környezetben jó menedzsmentdöntések szülessenek – mondta Kozma András, a Credit Management Group ügyvezető igazgatója.

A háborúval, elszabaduló nyersanyagárakkal, finanszírozási költségekkel, vágtató inflációval és energiaválsággal terhelt jelenlegi időszak különösen nehéz környezetet teremt minden vezetőnek ahhoz, hogy megmutassa a képességeit. Erre figyelt kiemelten a zsűri akkor, amikor döntést hozott a „CFO of the year” díj idei nyerteséről. Ahogy a korábbi években is, további négy helyezett munkáját CFO Master díjjal ismertük el.

Válságmenedzsment a magyar cégeknél: így reagáltak a pénzügyi vezetők a sokkokra

Hazai cégek pénzügyi-gazdasági vezetőinek kerekasztalbeszélgetésével zárult a Portfolio mai Future of Finance 2022 konferenciájának tartalmi része, a válságmenedzsmentről, a kockázatok kezeléséről és a finanszírozási kérdésekről szóló beszélgetést Fülöpné Bogdán Krisztina, a Commerzbank Zrt. vezérigazgató-helyettese moderálta.

Tovább a cikkhez

Lenne megoldás a magyar nyugdíjproblémára, de miért nem lép az állam?

Egyre csak öregszik a magyar társadalom, ami akkor tudna kisebb terhet róni a mostani nyugdíjrendszerre, ha nagyobb termelékenység-növekedés lenne, vagy végre elterjednének itthon a foglalkoztatói nyugdíjprogramok. Az állam részvétele azonban elengedhetetlen ebben is – mondták el a megtakarítási piaci szakemberek a Portfolio Future of Finance 2022 konferenciáján. Szó esett arról is, melyek lesznek a jövő megtakarításai, mennyire és mivel vehetőek rá a fiatalok a rendszeres megtakarításokra, és hol tudna még fejlődni a biztosítói vagyonkezelés szektora.

Tovább a cikkhez

2042-ben sem fogunk bitcoinnal fizetni, de digitális jegybankpénzzel már valószínűleg igen

A pénzügyi ökoszisztémákról és az elektronikus fizetés hosszú távú jövőjéről volt szó a Portfolio mai Future of Finance 2022 konferenciájának délutáni payment szekciójában.

Tovább a cikkhez

Csődök és fizetésképtelenné váló vevők: sötét felhők gyülekeznek Magyarország felett

Az alapanyagárak és energiaköltségek drasztikus emelkedése, a fogyasztás visszaesése és a mindezekből adódó európai recesszió várhatóan jelentősen megemeli a vállalati fizetésképtelenségek számát. Miközben a nyitva szállítás kockázata érdemben növekszik, a vevők a megnövekedett finanszírozási igényüket megpróbálják átterhelni a szállítókra, hiszen a banki források költsége egyre magasabb. Ezen két ellentétes folyamat komoly kihívás elé állítja a credit management szakmát. Mennyire felkészültek a szakemberek? Milyen külső kockázatkezelési eszközök állnak rendelkezésre? Mi lehet a nyerő stratégia a ránk váró időszakban? Erről volt szó Future of Finance konferenciánk IV./C. szekciójában.

Tovább a cikkhez

Futótűzként terjednek az ESG-befektetések, de tényleg kell ez nekünk?

Néhány év leforgása alatt látványos változásokat hozott a vagyonkezelés területén Magyarországon és a nemzetközi piacokon egyaránt az ESG. Kérdés azonban, hogy milyen keresleti, technológiai, jogi, tőkepiaci és ingatlanpiaci feltételek teljesülése kell ahhoz, hogy a vagyonkezelési piac egésze az ESG szellemében működjön. Ezeket a kérdéseket jártuk körbe a Portfolio Future of Finance 2022 konferenciájának délutáni szekciójában.  

Tovább a cikkhez

Skizofrén a helyzet a lakáshitelezésben, a másodperceken belül felvehető fogyasztási hiteleké a jövő

A lakossági hitelezésről szólt mai Future of Finance 2022 konferenciánk egyik kora délutáni szekciója, amelyben az annuitásos törlesztés alternatívájáról, az értékbecslés és közjegyző nélküli jelzáloghitelezésről és a másodperceken belül felvehető fogyasztási hitelekről is szó esett.

Tovább a cikkhez

ESG Magyarországon: mire készülnek a bankok a fenntarthatóság területén?

Felálltak a fenntarthatósággal foglalkozó szervezeti egységek a bankoknál, megkezdődött a karbonlábnyom és a környezeti terhelés átfogó csökkentése, elkészültek az első jelentések a zöld törekvésekről és azok megvalósításáról. De hogy alakítja át magát a banki finanszírozást az ESG? Mennyire változnak meg a hitelezési folyamatok és sztenderdek? Lehet-e kontraproduktív bizonyos projektek kizárása? Hogy lehet a finanszírozáson keresztül kizöldíteni a gazdaságot? Erről volt szó Future of Finance konferenciánk 2/A szekciójában.

Tovább a cikkhez

Megatrendek és forradalmi újítások jönnek a befektetésekben, de mik a buktatók?

Rövid távon a megemelkedett energiaárak, az infláció, a növekvő hozamkörnyezet és a gazdasági lassulás kényszeríti alkalmazkodásra a megtakarítások és befektetések piacának kereslet- és kínálatoldali szereplőit egyaránt. De mi lesz a következő egy-két évtized nagy sztorija? Mibe fognak tudni fektetni a jövő generációi? Ezeket a kérdéseket járták körbe a szakértők a Portfolio Future of Finance 2022 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Jelasity Radován: Napi szinten van frusztrálva a bankszektor

A pénzügyi szektor hosszú távú jövőjéről szól a Portfolio mai Future of Finance 2022 konferenciája, de ahogy az ágazati vezetők kerekasztal-beszélgetésében is kiderült: nehéz elszakadni a napi szintű kihívásoktól, és kevés idejük marad a vezetőknek a hosszú távú jövő megtervezésére.

Tovább a cikkhez

Kamatsokk: ez lehet a járható út a kkv-k hitelszerzéséhez

Egyre nagyobb szerephez jut Magyarországon is a kockázati-és magántőke-befektetés, előbbiben régiós szinten is éllovasnak számítunk, utóbbiban viszont még mindig nagy a lemaradásunk. Fejlődési lehetőségek még vannak, azonban a kkv-k számára a mostani kamatsokkos környezetben továbbra is a tőkebefektetés tűnik az egyetlen járható útnak a finanszírozásban – emelte ki Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója a Portfolio Future of Finance 2022 konferenciáján tartott előadásában.

Tovább a cikkhez

Évszázados tabuk dőltek meg a pénzügyi világban a digitalizáció miatt

Évszázados tabuk dőltek meg a pénzügyi világban az elmúlt 12 évben a globális folyamatok, a technológiai fejlődés, ezen belül a digitalizáció következtében – hangsúlyozta Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a Portfolio Future of Finance 2022 konferenciáján tartott előadásában.

Tovább a cikkhez

Érdemes megjegyezni ennek a két banknak a nevét a McKinsey szerint

Kaspi és DBS: egy kazah és egy szingapúri bank, akiket példaként állított a McKinsey partnere ma a Future of Finance 2022 konferencia szakmai közönsége elé. Miközben egyre erőteljesebb a platformizáció, az ökoszisztémákban gondolkodó bankokat a befektetők is értékelik.

Tovább a cikkhez

Huszonévesek kerekasztala: milyen a mai fiatalok pénzügyi jövőképe és elvárása?

A beszélgetésben résztvevő fiatalok nagy hiányosságként emelték ki a pénzügyi alapismeretek oktatásának hiányát Magyarországon. Generációs különbségként emelték ki az idősebbek és a fiatalok lelkiállapotát: az utóbbi évek változásai, geopolitikai és környezeti történései erős szorongást váltanak ki a mai fiatalokban. Egyre erősebb a huszonévesek körében az „élj a mának” felfogás, amit a bizonytalan környezet csak felerősít. Probléma még a lakhatási válság, ezzel egyre több fiatal szembesül. A panelbeszélgetők olyan érdekes témákat érintettek még, mint a bankfiókok létezésének szükségessége, a befektetések és a biztonságérzet, fizetési rendszerek és a készpénz.

A beszélgetés résztvevői voltak:

fiatalok panelje fof

Revolúció és evolúció - Elárulta a fintech guru, hogyan lehet felismerni az igazi innovációkat

„A jövő elkezdődött? Múlt-, és jövőkép a lakossági fizetések piacán” címmel tartott előadást Future of Finance konferenciánkon Gauder Milán, amelyben sorra vette az elmúlt évtizedek nagy innovációit és amiket annak gondoltunk. Előadásában támpontokat adott ahhoz, hogy miképpen érdemes szerinte viszonyulni a forradalmi változásokhoz és a folyamatos fejldéshez, innovációhoz.

Tovább a cikkhez

Virág Barnabás: pénztörténeti korszakok határán állunk, a digitális jegybankpénzé a jövő

Bár a pénzteremtésben sikerült visszatérni az egyensúlyhoz a kereskedelmi bankok szabályozásával, a digitális eszközök a monetáris szuverenitást több apsektusból is fenyegetik. A digitális jegybankpénz a pénz evolúciójának a következő állomása, mely az MNB szerint nem veszélyezteti a kétszintű bankrendszer működését – mondta a Portfolio Future of Finance 2022 konferenciáján Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Tovább a cikkhez

Future of Finance 2022

Olyan rendezvényt szervezett a Portfolio, amilyen még soha nem volt: az egész napos szakmai eseményen a teljes magyar pénzügyi szakma nagy találkozóját rendezzük meg a finanszírozási, a biztosítási és a vagyonkezelési ágazat szereplői számára, az IT-szektor élenjáróival és a nem pénzügyi vállalatok pénzügyi-gazdasági vezetőivel kiegészülve. A fogalom, amely összeköti ezeket a szereplőket: a pénzügyek jövője. Bemutatjuk, merre mozdulunk el e téren rövid távon, és ehhez képest merre van a távoli jövő, megnézzük, mit jósolnak a pénzügyekben a legfiatalabbak elvárásai, bemutatjuk a Magyarországon még kevésbé elterjedt, jövőbe mutató innovációkat, és a jelen pénzügyi vezetőivel latolgatjuk a pénzügyi szektor legkülönfélébb területeinek növekedési kilátásait.

STA_4224
fentanil drog gyógyszer alkohol kábítószer
cseh t-72 tank
nagy márton
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
unicredit shutter