Előfizetői tartalom

Nem művelt csodát az Erste, de legalább válságra sem számítanak Bécsben

Palkó István
Az elemzők által várt 495 millió eurónál valamivel magasabb, 510 millió eurós nyereséget ért el a harmadik negyedévben az Erste Group. A Raiffeisenhez hasonlóan ennél az osztrák bankcsoportnál is emelkedtek a bevételek, de messze nem olyan mértékben, mint a versenytársnál: az egy évvel korábbihoz képest 9%-kal. Az Erste nyeresége csökkent is, ez a kockázati költségek rovására írható a történelmi mélyponton lévő nem teljesítési arány ellenére. Válsággal láthatóan nem számolnak: jövőre is 13-15% között lehet a tőekarányos megtérülés a menedzsment szerint. A magyar Erste szerény 40 millió eurós nyereségnél jár idén.

Közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését az Erste Group, ez alapján a harmadik negyedévben a nettó kamatbevételek 27%-kal, a nettó díj és jutalékbevételek 4%-kal múlták felül az egy évvel korábbit. Az év eddig eltelt részében a nettó kamatbevétel 19,5%-kal, 4,39 milliárd euróra nőtt, a hitelállomány jelentős növekedése és – leginkább az eurózónán kívüli, elsősorban cseh, magyar és román piacokon – a kamatkörnyezet kedvező alakulása nyomán – hívta fel a figyelmet a bank. Az első kilenc hónapban a nettó díj- és jutalékbevétel 8,3%-kal 1,83 milliárd euróra nőtt, elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatásokon és a vagyonkezelésben elért bővülésnek köszönhetően.

A működési bevételek növekedése meghaladta a működési költségek növekedését (utóbbiak a harmadik negyedévben 5,6%-os, az év eddig eltelt részében 7,7%-os növekedést mutattak), ám az ebből származó többletet lehúzta a kockázati költségek emelkedése:

nettó 184 millió eurónyi kockázati költséget számolt el a bankcsoport a harmadik negyedévben, aminél magasabb utoljára 2020 negyedik negyedévében fordult elő.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái