Előfizetői tartalom

Megint belenyúlna a kormány a lakossági hitelek szabályaiba: mi lesz ebből?

Egyrészt a jövedelemarányos törlesztőrészlet, másrészt a lakásfedezet-arányos hitelösszeg korlátozásával akadályozta meg eddig az MNB a lakosság túlzott eladósodását. A jelenlegi formájában 2015 óta meglévő és 2018-ban szigorított kötelező adósságfék-szabályozás meglehetősen jól működik, a kormány most mégis úgy módosítaná a jegybanktörvényt, hogy egy harmadik adósságfékszabályt is beépítene: ezentúl a jövedelemarányos tartozás (loan to income, LTI) felső korlátját is meghatározhatná az MNB elnöke. Európában tudomásunk szerint sehol sincs példa arra, hogy mindhárom mutatót kötelező érvénnyel szabályoznák. Megnéztük, van-e értelme ennek, ha igen, mégis micsoda.

Mi változna? Ahogy a hétvégén kiderült, több ponton is módosítaná a jegybanktörvényt a kormány, ezért társadalmi egyeztetésre bocsátotta a tervezeteket, és a honlapján is megjelentette. A hitelpiacot érintő rész sem végleges tehát, mindenesetre az adósságfékszabályokkal kapcsolatban nagy újdonságot tartalmaz, ugyanis kimondaná, hogy az MNB elnöke rendeletben állapíthatna...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés