Előfizetői tartalom

Tényleg elégeti az infláció a lakosság hiteltartozását? Íme az igazság!

Sokaknak rémlik közgazdasági tanulmányaikból, hogy az infláció a megtakarítóknak rossz, a hiteladósoknak viszont jó, hiszen a megtakarítások és az adósságok (reál)értékét egyaránt csökkenti a drágulás. Utánagondoltunk, miként érvényesülhet ez az összefüggés a hazai lakossági hitelek esetében, és milyen megszorításokkal érvényes az állítás.

Pár szó a megtakarításokról Feltétlenül érdemes különválasztani az infláció közvetlen és közvetett hatásait. Mielőtt azonban a hitelekre rátérnénk, nem árt kitérni arra, hogy a megtakarításokra miként hat az infláció. Ezek esetében az első körös hatás kettős: A meglévő megtakarítási állomány (stock) reálértéke csökken, vagyis egyre kevesebbet ér a megtakarítás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés