Előfizetői tartalom

Sokan nem kapnak pénzt az ötleteikhez, pedig mindenki jól járna velük - mit mulasztottak el a bankok?

Portfolio
A digitális gazdaság előretörése miatt egyre több vállalat próbálkozik formabontó üzleti modellekkel, amelyek gyakran a bankok számára is újdonságot jelentenek, így azok sokszor vonakodnak forrást biztosítani nekik. Ezeknek az induló vállalkozásoknak a fősodratú finanszírozásból történő kiszorulásában közrejátszhat még a túlterhelt adminisztráció, a kockázatkerülő magatartás és jelenleg a növekvő forrásköltségek is. Éppen ezért jöttek létre az olyan digitális technológia - elsősorban adatelemzés - által támogatott alternatív finanszírozási formák, amelyek kifejezetten ezeket forráshiányos, de nagy üzleti potenciállal rendelkező cégeket szeretnék felkarolni. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül ilyen megoldásokat mutatunk be, és kitérünk arra is, mit tehetnek az inkumbens bankok ennek az igencsak sebezhető szegmensnek a támogatása érdekében.

Kik, és miért nem kapnak pénzt?

A bankok sok esetben nem tudják - vagy nem akarják - kielégíteni a cégek finanszírozási igényét, így új típusú pénzügyi szolgáltatók jelentek meg a piacon a magánfinanszírozási szervezetektől a neobankokon át a kockázati tőke által támogatott technológiai cégekig.

Magyarországon a kkv-hitelezés egyik alappillére a koronavírus időszakában a Széchenyi Kártya Program termékei voltak, melyek jelentősen hozzájárultak a kis- és középvállalatok likviditási és beruházási igényének teljesítéséhez. Az egekbe szökő hitelkamatok miatt a kormány úgy döntött, folytatja a Széchenyi Kártya programot. A konstrukció nagyon népszerű: a hitelekért naponta 6-700 vállalkozás érkezik a KAVOSZ irodáiba.

A tőkefinanszírozás oldalán hazánkban a Széchenyi Alapokat és a Hiventures-t érdemes megemlíteni, amelyek szintén nagy szerepet játszanak abban, hogy a kezdő vállalatok el tudjanak indulni.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái