Előfizetői tartalom

Itt a legújabb ársapka: több tízezer új hitelre vonatkozik mától a kamatstop

A legfeljebb 5 éves kamatperiódusú lakossági jelzáloghitelek mellett november 15-étől a kis- és középvállalkozások változó kamatozású hiteleire is kiterjed a jelen állás szerint 2023. június 30-áig velünk élő kamatstop. A kormány szerint 60 ezer vállalkozást és 2000 milliárd forintos hitelállományt érintő intézkedés lényegét az alábbiakban foglaljuk össze. A magasabban meghúzott kamatkorlát és a kkv-hitelek sajátosságai miatt elmondható, hogy a kkv-k számára a kamatstop nem hoz akkora relatív hasznot, mint a lakossági jelzáloghitelesek számára, de egy átlagos kkv-hitel esetében a megtakarítás abszolút összege 2023 közepéig így is 1 millió forint felett lehet.

Már háromszor nyúlt bele a kormány jelentősen a kamatstopba A tavaly december 24-én megjelent 782/2021. kormányrendelet határozza meg a 2022. január 1-jével elindult kamatstop alapvető szabályait, eredetileg 2022. június 30-áig. Ekkor még csak a változó kamatozású (legfeljebb 12 hónapos kamatperiódusú) jelzáloghitelek tartoztak a hatálya alá. Év elején itt foglaltuk össze...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés