credit suisse getty stock
Bank

Menekül a pénz a Credit Suisse-ből, profit warning miatt zuhan a bank árfolyama

Portfolio
6%-nál is nagyobbat zuhant szerdán a Credit Suisse árfolyama a svájci tőzsdén, jelenleg pedig -4,6%-ban van, miután az alpesi ország második legnagyobb bankja közölte: 1,5 milliárd frankos veszteségre számít a negyedik negyedévben, elemzők szerint pedig aggasztó a tőkekiáramlás mértéke a bank vagyonkezelési üzletágánál.

A 4 milliárd dolláros tőkeemelésre és ennek ma délutáni közgyűlési elfogadtatására készülő Credit Suisse már korábban közzétette, hogy veszteséges lehet az év utolsó három hónapjában. Ennek mértékét eddig nem közölték, a friss proft warning azonban pontosabb útmutatást ad a befektetőknek: idén eddig 1,94 milliárd svájci frankos veszteségben van a bank, ehhez jön hozzá az 1,5 milliárdos mínusz - számolt be a Reuters.

A tavalyi 5,5 milliárd dolláros veszteséget okozó amerikai Archegos-botrány és a Greensillnél történt 10 milliárd dolláros vagyonbefagyasztás utórengései mellett a „kihívásokkal teli” gazdasági környezet is nyomasztja a bankot, jelentős csökkenést okozva az ügyfelek aktivitásában és a várható bevételekben, különösen a befektetési banki üzletágnál.

Emellett a vagyonkezelési üzletág is szenved: szeptember végéről november 11-ére a szeptember végi kezelt vagyon 6%-ára, 84 milliárd dollárra rúgott az elszenvedett tőkekiáramlás. Október első két hetében már 10% környékén is járt ez a szám, tehát enyhült a nyomás, de még nem sikerült visszafordítani a folyamatot.

A szorult helyzetbe került Credit Suisse október 27-án tette közzé új stratégiai céljait, ezek alapján csökkenti kitettségét a befektetési banki üzletágban, és növeli a vagyonkezelés területén. 2025-ig 15%-os, 2023 végéig ennek részeként 1,2 milliárd frankos költségcsökkenést is előirányoztak, ennek a tervnek a megvalósítását ígéri a társaság, hogy egy „egyszerűbb és stabilabb” bankot hozzanak létre.

A JP Morgan elemzői szerint a bank „még nincs kint az erdőből” a működése stabilizálása szempontjából, megfogalmazásuk szerint elképedtek a befektetési banknál látott veszteségek miatt. A részvényekre egyébként semleges ajánlást tartanak életben a legnagyobb amerikai bank elemzői.

A Vontobel elemzője, Andreas Venditti szerint a vagyonkezelési üzletágnál látható masszív tőkekiáramlás „mélyen aggasztó” - írta a Bloomberg.

cs group

Címlapkép: Getty Images

dollar euro
áram
kiyosaki
koronavírus gyerek gyermek beteg láz getty stock
mvm-gaz-gazarak
adventi koszorú

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forinteuroarolyambankjegy