orosz-ukrán háború ukrajna
Bank

Új programot indít az EBRD Ukrajna támogatására, az OTP érdekeltségei is beszálltak

MTI
Külföldi bankok, köztük OTP-érdekeltségek bevonásával nyújt hitelgaranciát kockázatmegosztás formájában Ukrajnának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai bejelentése szerint a kockázatmegosztási eszköz összesen 200 millió euró értékű új finanszírozás hitelkockázatára teremt EBRD-jótállást 50 százalékig terjedő arányban.    

Az érintett finanszírozásból

  • 80 millió eurót az OTP Leasing,
  • 50 millió eurót a Credit Agricole,
  • 40 millió eurót a ProCredit Bank,
  • 30 millió eurót az OTP Bank ukrajnai érdekeltsége nyújt.    

Az EBRD szerda esti tájékoztatása szerint így 253 millió euróra emelkedik azoknak a hasonló konstrukciójú pénzintézeti finanszírozásoknak az értéke, amelyeket a háború kezdete óta Ukrajna kapott.    

Az EBRD ismertetése szerint e kockázatmegosztási konstrukciók segítik a programba bevont négy pénzintézetet olyan ukrán magánvállalkozások hitelezésében, amelyek kritikus fontosságú ágazatokban, például a mezőgazdasági termelésben, az agrárszolgáltatásokban, az élelmiszerfeldolgozásban, a szállítási és logisztikai szektorban, a kiskereskedelemben és a gyógyszeriparban tevékenykednek.    

Az EBRD tájékoztatása szerint az OTP Leasing Ukrajna első számú lízingvállalata 45 százalékos piaci részesedéssel. A cég pénzügyi lízing- és flottakezelési szolgáltatásokat nyújt vállalatoknak, valamint mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak Ukrajnában.    

Az ukrajnai OTP Bank-érdekeltség a magyarországi OTP Bank 100 százalékos tulajdona, ukrajnai kinnlevőség-állományának 75 százalékát kis- és közepes vállalkozásoknak, illetve vállalatoknak, a fennmaradó 25 százalékot lakossági ügyfeleknek folyósította.    

Az EBRD ismertetése szerint az ukrajnai OTP-leánybank a kilencedik legnagyobb pénzintézet az ukrán piacon, a teljes ukrán bankszektor összesített eszközállományának 3,6 százalékával.    

Az EBRD szerdán bejelentette azt is, hogy 372 millió euró értékű új finanszírozási csomagot állított össze az Ukrenergo ukrajnai energiaszolgáltató vállalat számára a polgári infrastruktúra elleni orosz támadások okozta károk mielőbbi kijavítása végett.   

A csomagból 300 millió eurónyi részre az Egyesült Államok vállal garanciát, 72 millió eurót a holland kormány nyújt adományként az EBRD közvetítésével.    

A finanszírozási összegből Ukrajna 150 millió eurót a sürgős javításokhoz szükséges eszközök beszerzésére fordíthat, további 150 millió eurót tőkeszerkezeti támogatás formájában vehet igénybe.    

A 72 millió eurós holland adomány a sürgős infrastrukturális javításokat segítő finanszírozási hányadot egészíti ki.    

Az EBRD nemrégiben hárommilliárd euróig terjedő pénzügyi támogatási csomagot állított össze Ukrajnának a 2022-2023-as időszakra, és a szerda este bejelentett finanszírozási program ennek része.

Címlapkép: Orosz ágyútűzben megsérült lakóháznál ukrán tűzoltók a dél-ukrajnai Mikolajivban 2022. november 11-én. Forrás: MTI/EPA

hydrogen system
home office dolgozó anyuka
budapest, város
richter4_forras_richter
GettyImages-502361474
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
üresrégiház