erdogan törökország
Bank

Ebben az országban adják a világ legolcsóbb hiteleit, de csak a kiválasztottak férhetnek hozzá

Portfolio
A török bankok kínálják a világ legolcsóbb hiteleit, de csak kevesek számára elérhetőek – számol be a hírről a Bloomberg.

A cikk szerint a török bankok azért adnak olcsó hiteleket a vállalatok egy bizonyos körének, mivel a politikai döntéshozók erős gazdasági növekedést akarnak fenntartani a jövő évi választások előtt, ahol Recep Tayyip Erdogan elnök újabb ciklusra pályázik.

A szabályozók ezért arra kényszerítik a kereskedelmi hitelezőket, hogy az exportőröket és a kisebb vállalkozásokat részesítsék előnyben, amelyek a munkaerőpiac közel háromnegyedét teszik ki.

Ennek eredményeképp a kisebb cégeknek nyújtott új lírahitelek volumene éves szinten közel tízszeresére nőtt az idei év első tíz hónapjában, szemben a nagyvállalatok hétszeres növekedésével a központi bank adatai szerint.

Azok a vállalkozások, amelyek nem illenek bele a kormány képébe a méltó hitelfelvevőkről, beleértve a nagy devizabevétellel rendelkezőket, nehezen jutnak olcsó hitelhez, még úgyis, hogy csütörtökön 9%-ra csökkentették az alapkamatot a 85%-os infláció ellenére.

A bankok vagy olcsó hitelt kínálnak a kiemelt ügyfeleknek, vagy magasabb költséggel hiteleznek másoknak. Utóbbi esetben viszont nagy mennyiségű államkötvényt kell vásárolniuk, amelyet a központi banknál parkoltatnak, ami így kevés ösztönzést ad a másodrangú ügyfelek hitelezésére.

A lap megjegyzi, hogy a hatás még hangsúlyosabbá vált, miután Törökország augusztusban Erdogan követelésének megfelelően elkezdte csökkenteni a kamatlábakat. A fő cél az, hogy elkerüljék a líra hirtelen zuhanását, amit terveik szerint a mostani hitelezési folyamat lehetővé is tesz, és emellett a hitelállomány is növekszik.

Mi áll a háttérben?

A magas infláció okozta növekvő elégedetlenség miatt kiemelkedő fontosságú a líra lehorgonyzása. Törökországnak azonban fogyóban vannak a nettó devizatartalékai, és a valuta megvédésére irányuló kamatemelés egy újabb zuhanás esetén pedig nem éppen egy választási lehetőség, mivel az recessziót okozhat közvetlenül a választások előtt - írja a Bloomberg.

A politikai döntéshozók ezért a "szelektív hitelezést" szorgalmazzák, egy olyan gyakorlatot, amely lehetővé teszi, hogy csak a török vállalkozások egy része részesüljön a csökkenő kamatlábakból. A kis- és középvállalkozások idén rekordösszegű, 35 milliárd dolláros kölcsönt vettek fel, ami a központi bank szerint az összes kereskedelmi hitel közel felét teszi ki.

A kereskedelmi hitelek átlagos költsége a júliusi 30%-ról a múlt heti 16% körüli értékre csökkent, négy körös kamatcsökkentést követően. A szelektív hitelezés azonban megakadályozta, hogy a hitelállomány megugorhasson, így az az idei júniusi csúcshoz képest visszaesett.

A lap úgy tudja, hogy a bankárok körében felháborodást váltanak ki azok a szabályozások, amelyek a hitelezőkre nagy mennyiségű alacsony hozamú államkötvényt terheltek. Az ügyet ismerő személyek szerint a központi bank közölte a banki vezetőkkel, hogy a választásokig ne számítsanak változásra ebben a kérdésben.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus gyerek gyermek beteg láz getty stock
mvm-gaz-gazarak
adventi koszorú
zenehallgatás fejhallgató pihenés
gáz
whisky
fegyver-pisztoly

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forinteuroarolyambankjegy